Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 07:56

  Προσπάθεια αφετηρίας νέας εποχής για την Ελλάκτωρ η σημερινή ΓΣ

  Προσπάθεια αφετηρίας νέας εποχής για την Ελλάκτωρ η σημερινή ΓΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αντιπαράθεση μετόχων – που εν πολλοίς έχει καλλιεργηθεί από τα αντιμαχόμενα μετοχικά σχήματα- αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου Ελλάκτωρ, με την πλευρά Reggerbrogh Invest να ζητά συναίνεση για την προώθηση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, και την πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill Investments Limited, να αμφισβητεί κάθε κίνηση,  πρόταση και επιπλέον τη διοίκηση της εταιρείας.

  Η γενική συνέλευση – ακόμη και αν διαρρέονται πληροφορίες περί αναβολής της – πραγματοποιείται στη σκιά του  αποκλεισμού της Άκτωρ Παραχωρήσεις από το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Υπενθυμίζεται δε ότι πριν ακόμη την τελική αυτή εξέλιξη, η πλευρά Greenhill Investments Limited έχει προαναγγείλει αγωγές κατά των μελών του δ.σ. της Ακτωρ  και της Ελλάκτωρ για απιστία, ήδη από τη στιγμή επιβεβαίωσης αποχώρησης της Roadis από το σχήμα που θα διεκδικούσε το διαγωνισμό. 

  Ως γνωστόν, ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά την ενημέρωση της Roadis στις 25 Μαρτίου πως δεν θα συνεργαστεί για την από κοινού κατάθεση προσφοράς για το διαγωνισμό της Εγνατίας, αποδύθηκε σε σειρά ενεργειών, από αιτήματα παράτασης της προθεσμίας διεξαγωγής του διαγωνισμού προς το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ έως και νομικές λύσεις  (προδικαστική προσφυγή και αίτημα ασφαλιστικών μέτρων) που τελικά επέβησαν άκαρπες. 

  Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου, έως και στις 31 Μαρτίου, η Άκτωρ Παραχωρήσεις διεκδικούσε αυτόνομη κάθοδο στο διαγωνισμό, έχοντας προετοιμάσει τόσο τον τεχνικό φάκελο, αλλά κυρίως έχοντας εξασφαλίσει και την απαραίτητη εγγυητική επιστολή, χωρίς ωστόσο να πάρει το "πράσινο" φως. Σε συνέχεια του αποκλεισμού του, ο όμιλος Ελλάκτωρ απέστειλε αναλυτική επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του ανταγωνισμού, και άρα επανεξέτασης της πιθανότητας συμμετοχής της στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου,  η διοίκηση της Ελλάκτωρ έλαβε και επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούσαν την μη συμμετοχή στο διαγωνισμό, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία συμμετοχής ενός τρίτου πόλου στη διαγωνιστική διαδικασία.

  Παρόλα αυτά,  όπως επιβεβαίωσαν οι κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ, η απόρριψη των αιτημάτων και ακολούθως η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Μαίου ενώπιον του ΣτΕ, δεν εμποδίζουν την αποσφράγιση των προσφορών από τα σχήματα των Egis-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των Vinci- Μυτιληναίου- Άβαξ. Για την υπαναχώρηση δε της Roadis, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου αναφέρουν πως η κοινοπραξία των δύο πλευρών βασιζόταν σε ένα MoU, που δεν περιελάμβανε ρήτρες, αποδίδοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. 

  Σε ότι αφορά τη σημερινή αναμέτρηση στο πλαίσιο της γ.σ.,  η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ καλεί όλους τους μετόχους να συμμετάσχουν και να εγκρίνουν το κρίσιμο ζήτημα της ΑΜΚ, δηλώνοντας πως η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων θα επιβαρύνει την εξυγίανση της Άκτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, που εξάλλου θα απορροφήσει 100 εκατ.ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι προωθείται παραλλήλως η χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ.ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με την πλευρά Reggerborgh Invest να έχει δηλώσει την πρόθεση πλήρους κάλυψης της ομολογιακής έκδοσης, αν και ο ανάδοχος της έκδοσης έχει απευθυνθεί στο σύνολο των μετόχων του ομίλου διερευνώντας την πιθανή συμμετοχή τους.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Greenhill Ιnvestments Limited διαπραγματεύεται την αλλαγή όρων της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει ποιοι είναι αυτοί. Πάντως, η παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης, εξ ορισμού απαιτεί προηγούμενη έγκριση της ΑΜΚ, καθώς πρόκειται να αποπληρωθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια συμμετοχής των μετόχων.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * ΤΑΙΠΕΔ: Δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ταιπεδ ελλακτωρ (1 MB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ