Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 08:09

  Ο Ν. Καραμούζης θέλει να φτιάξει τον εθνικό πρωταθλητή στα φρούτα

  Ο Ν. Καραμούζης θέλει να φτιάξει τον εθνικό πρωταθλητή στα φρούτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων "Krop”, με έδρα την Άρτα, είναι μόνο η αρχή, για το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap ("SMERC”), εκτελεστικός πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην τραπεζίτης Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει τον εθνικό πρωταθλητή στα φρέσκα φρούτα. 

  "Αυτό είναι το σχέδιο” λέει στο Capital.gr ο κ. Νίκος Καραμούζης, ο οποίος σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο εξαγωγικός τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως είναι πολυδιασπασμένος -ο βασικός παίκτης της συγκεκριμένης αγοράς ελέγχει μερίδιο μόλις 4%- και πουλάει σε τιμές spot. 

  Η απόκτηση του 68% της Krop έναντι 3 εκατ. ευρώ, αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου παίκτη. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν και άλλες εξαγορές ομοειδών εταιρειών.

  Ο κ. Καραμούζης δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω για το ποιες ή πόσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο βολιδοσκοπεί το διάστημα αυτό το SMERC, περιορίστηκε να δηλώσει πως ο αγροτικός τομέας έχει δυνατότητες. 

  Και σίγουρα έχει αγοραστικό κοινό. Σύμφωνα με το Statista η αγορά νωπών φρούτων αναμένεται να "πιάσει” εφέτος τα 561,594 δισ. δολάρια ΗΠΑ και να καταγράψει ετήσια αύξηση 3,51% έως το 2025. Τα περισσότερα έσοδα παράγονται στην Κίνα, η κατά κεφαλή δαπάνη υπολογίζεται στα 74,46 δολάρια ΗΠΑ και η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση θα ανέλθει εφέτος στα 31,9 κιλά.

  Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα είναι ένας από τους 5 κυριότερους παραγωγούς φρούτων της Ευρώπης με μεγάλη ποικιλία παραγωγής. Σχετικά με την ηπειρώτικη εταιρεία Krop, αυτή ιδρύθηκε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, και σήμερα παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινιδίων.

  Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2018) ο τζίρος της ξεπέρασε τα 9 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ το 2017, και τα καθαρά κέρδη τα 46.001 ευρώ από 34.298 ευρώ.   

  Είναι 100% εξαγωγική επιχείρηση, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι κ.κ. Ροπόκης και Τσολάκος, που ανέπτυξαν την εταιρεία θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας, ενώ CEO της θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Βαλαχής ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της Andromeda.

  Εκτός από τον αγροτικό τομέα, ο κλάδος των τροφίμων, τα logistics, η τεχνολογία και η ελαφρά βιομηχανία είναι τομείς που "σκανάρει” το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap ("SMERC”) το οποίο έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ στόχος του είναι να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες.

  Η SMERC επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ