Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 07:42

  ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα κληρώνει για τους διεκδικητές των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

  ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα κληρώνει για τους διεκδικητές των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στην ανακοίνωση των σχημάτων που περνούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. 

  Το Ταμείο έχει λάβει από τις αρχές του μήνα τα νομιμοποιητικά έγγραφα των υποψηφίων, με μικρές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τις προτάσεις των συμβούλων και θα αποφασίσει ποιοι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές. 

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον τόσο για το 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όσο και για την υποπαραχώρηση λιμένα "Φίλιππος Β” στην Καβάλα παραμένει ισχυρό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να περάσουν στην β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας όλα τα σχήματα που υπέβαλαν ενδιαφέρον. 

  Υπενθυμίζεται ότι για τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron- Goldair Cargo - Bollore Africa Logistics, το σχήμα International Port Investments Alexandroupolis (Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα) και ο ΟΛΘ.

  Για την υποπαραχώρηση του λιμένα "Φίλιππος Β΄” του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι: Pfic Ltd, Quintana Infrastructure & Development, Ενωση Εταιρειών Imerys, Goldair και IMG, το σχήμα International Port Investments Kavala (Black Summit, EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα) και ο ΟΛΘ.

  Όσοι περάσουν στη β’ φάση θα αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά, νομικά και τεχνικά στοιχεία των δύο λιμένων μέσω ενός Virtual Data Room και θα κληθούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και καθυστερήσεις λόγω του κορονοϊού, εκτιμάται ότι οι προσφορές θα υποβληθούν στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου οι συναλλαγές να ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο και σίγουρα εντός του έτους. 

  Σημειώνεται ότι στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι προγραμματισμένη και η επιλογή των σχημάτων που θα προχωρήσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού και για τη ΛΑΡΚΟ. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό όπως και σε αυτόν που πραγματοποιείται από τον ειδικό διαχειριστή για την ιδιωτική περιουσία (μεταλλευτικά δικαιώματα) της βιομηχανίας νικελίου, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον έξι σχήματα. 

  Εντός του Απριλίου αναμένεται να αποφασιστούν και οι υποψήφιοι που περνούν στη β’ φάση και της τρίτης αποκρατικοποίησης λιμένα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο λόγος για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των: Attica A.E. Συμμετοχών, Danthia Shipping, MRG, Portek International, Quintana Infrastructure & Development, "Αιγαίον Οϊλ", Archirodon -ANEK -Trident Hellas, Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές και ΟΛΘ. 

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ