Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 08:02

  Το CVC πάει για double στη γαλακτοβιομηχανία

  Το CVC πάει για double στη γαλακτοβιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Vivartia από το CVC. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, άναψε το "πράσινο φως”, κάτι που αποτελούσε μια από τις βασικές αιρέσεις για την ολοκλήρωσή της συμφωνίας. 

  Πλέον απομένει η υπογραφή νέων ή τροποποητικών δανειακών συμβάσεων για την αναδιάρθρωση του δανεισμού με τις δανείστριες του ομίλου Vivartia, η οποία τοποθετείται να γίνει εντός των επόμενων ημέρων, αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση, αλλά και η καταβολή του τιμήματος στους μετόχους της Vivartia, δηλαδή στη MIG. 

  Η MIG, με βάση τη συμφωνία, θα λάβει από τα 175 εκατ. ευρώ που προσφέρει το CVC Capital για το 100% των μετοχών της Vivartia, τα 161,135 εκατ. ευρώ -η MIG ελέγχει το 92,8% του ομίλου τροφίμων-, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού της. Επίσης το CVC αναλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού της Vivartia που ανέρχεται στα 455 εκατ. ευρώ. 

  Εν τω μεταξύ για τις 7 Απριλίου έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της VIVARTIA η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 2,33 ευρώ εκάστης. 

  Το πρόσωπο που θα "τρέξει” τη Vivartia, υπό το CVC, ως διευθύνων σύμβουλος θα είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Θανάσης Παπανικολάου, που σήμερα κατέχει τη θέση του CEO της MIG. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

  Παράλληλα με την ολοκλήρωση του deal μεταξύ του CVC και της Vivartia, "τρέχουν” οι διαπραγματεύσεις του διεθνούς fund με τη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως το fund ενδιαφέρεται να αποκτήσει πάνω από το 70% της Δωδώνη, η οποία εκτός από την Ελλάδα διαθέτει και παραγωγική παρουσία στην Κύπρο.

  Σε ό,τι αφορά  στο τίμημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί πάνω από 12 φορές το EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας το 93,75% της οποίας ελέγχεται από το fund SI FOODS LIMITED. Πέρυσι το EBITDA της Δωδώνη κινήθηκε στα επίπεδα των 14-15 εκατ. ευρώ. 

  Αναφορικά τώρα την Γαλακτοβιομηχανία Κολιός, με την οποία διαπραγματεύεται από το περασμένο Φθινόπωρο η Δωδώνη, πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πως το συγκεκριμένο deal θα αξιολογηθεί αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή του CVC με τη Δωδώνη. 

  Η ουσία είναι πως το CVC θα επιδιώξει να ακολουθήσει το μοντέλο που "έτρεξε” στον κλάδο υγείας. Δηλαδή να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Αν οι διαπραγματεύσεις του CVC με τη Δωδώνη ευοδωθούν, τότε θα μιλάμε για αλλαγή του σκηνικού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

  Αφού θα δημιουργηθεί, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι το deal θα λάβει το "πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένας υπερόμιλος που θα τζιράρει πάνω από 430 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του Κολιού, ο οποίος θα ελέγχει σημαντικό κομμάτι της ζώνης γάλακτος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ