Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 07:40

  Τι σημαίνει για μετόχους, πελάτες και εμπόρους το μεγάλο deal της Πειραιώς για τις κάρτες

  Τι σημαίνει για μετόχους, πελάτες και εμπόρους το μεγάλο deal της Πειραιώς για τις κάρτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συμφωνία πώλησης του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών στη Euronet Worldwide, έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρώ και με 10ετή τουλάχιστον αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής με τον διεθνή όμιλο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράττει προμήθειες από τα μελλοντικά καθαρά έσοδα  που θα δημιουργούνται από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών.

  Όπως εξηγούν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η Τράπεζα είναι η πρώτη που προβαίνει σε τέτοια συναλλαγή στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μία νέα τάση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως σημειώνουν στο Capital.gr, η τάση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η αποδοχή καρτών είναι ένας χώρος όπου σημαντικό ρόλο παίζουν η τεχνολογία, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα και  μέσα πληρωμής και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί για ολοένα και μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών. Ενδεικτικά, πρόσφατη είναι η πώληση του κλάδου εκκαθάρισης καρτών της Banca Intesa στην εταιρεία πληρωμών Nexi.

  Για μια τράπεζα, η δραστηριότητα της εκκαθάρισης καρτών από συσκευές POS έχει υψηλό κόστος καθώς υποστηρίζεται από πλήθος λειτουργιών, μεταξύ των οποίων, τα δίκτυα πωλήσεων, η γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, η διεύθυνση τεχνολογίας και λειτουργιών, το νομικό τμήμα, η κανονιστική συμμόρφωση ενώ την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατή η συνεχής επένδυση σε τεχνολογίες που απαιτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα προκειμένου να ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις ανάγκες των πελατών της.

  Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, για την επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας, "μέτρησε" το μέγεθος και η διεθνής εμπειρία της Euronet που δίνει τη δυνατότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων καθώς και για την εισαγωγή νέων υπηρεσιών και  προϊόντων και εν τέλει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της Τράπεζας τώρα και στο μέλλον.

  Επίσης σημαντική παράμετρος για τη συμφωνία είναι ότι η Euronet είναι ένας ισχυρός παίκτης που επηρεάζει τις τάσεις της αγοράς πληρωμών και η μακροχρόνια συνεργασία δίνει αντίστοιχες ευκαιρίες ανάπτυξης εργασιών στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Τι σημαίνει για μετόχους, πελάτες και εμπόρους

  Για τους μετόχους, η συναλλαγή αυτή σημαίνει την επίτευξη μιας ακόμα προγραμματισμένης δράσης για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου 2 δισ. εντός του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου προέβλεπε έξι δράσης, μία εκ των οποίων ήταν η πώληση του δικτύου POS (υπηρεσία αποδοχής και διαχείρισης κερδών), η οποία πέραν από την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ, ενισχύει τα κεφάλαιά της κατά 80 μονάδες βάσης.

  Για τους πελάτες μεταφράζεται σε νέες πιο σύγχρονες υπηρεσίες και καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Επίσης καμία επίπτωση δεν υπάρχει για τους κατόχους καρτών αφού η Τράπεζα εκδίδει κάρτες στους πελάτες της ανεξάρτητα από τον εκκαθαριστή που επιλέγει κάθε έμπορος να τις εξυπηρετήσει. H σχέση του πελάτη με την τράπεζα, τόσο του εμπόρου, όσο και του κατόχου καρτών, παραμένει η ίδια και μάλιστα ενδυναμώνεται μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνεργασία με την Euronet Worldwide, μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και της επεξεργασίας συναλλαγών.

  Η συμφωνία Πειραιώς – Euronet δεν επηρεάζει τους εμπόρους καθώς, τόσο στη συνολική τους σχέση, όσο και στο μέρος που αφορά στην εκκαθάριση των συναλλαγών δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση. Εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια για τον πελάτη και η διαδικασία θα είναι διαφανής χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή του εμπόρου. Οπως επισημαίνουν στελέχη της Τράπεζας, αυτό που θα δει ο πελάτης είναι τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών να ενδυναμώνονται και να εξελίσσονται με διεθνή πλέον πρότυπα.

  Η σχέση του εμπόρου με την Τράπεζα παραμένει αμετάβλητη καθώς περιλαμβάνει ένα σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών, πέρα από την εκκαθάριση καρτών, όπως δάνεια, υπηρεσίες εμβασμάτων, ασφαλιστικά προϊόντα. Παράλληλα, η εκκαθάριση καρτών παραμένει στην γκάμα των λύσεων που θα προσφέρει η Τράπεζα στους πελάτες της ενώ οι συναλλαγές που εκκαθαρίζονται θα καταλήγουν πάλι στην Τράπεζα.

  Ποια είναι η Euronet

  Η Euronet Worldwide είναι εισηγμένη στο NASDAQ, με κεντρικά γραφεία στις ΗΠΑ, φυσική  παρουσία σε 66 χώρες και εξυπηρέτηση πελατών σε 175 χώρες. Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πληρωμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, παρόχους υπηρεσιών καθώς και καταναλωτές, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών για εμπόρους (Merchant Acquiring), διαχείριση ATM και POS δικτύων, outsourcing υπηρεσίες διαχείρισης καρτών, υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς και ηλεκτρονική διανομή ψηφιακού περιεχομένου. Το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών της Euronet είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει περισσότερα από 37.700 ΑΤΜ, 340.000 τερματικά EFT POS και ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης καρτών σε 61 χώρες. Επιπλέον περιλαμβάνει ένα δίκτυο 748.000 τερματικών POS σε 338.000 σημεία λιανικής σε 57 χώρες και ένα παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων με  464.000 σημεία που εξυπηρετούν 159 χώρες. Στην Ελλάδα η Εuronet έχει παρουσία πλέον των 20 ετών και είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα πληρωμών στην χώρα.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Αναλυτικά οι όροι της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ