Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαρ-2021 16:00

  Ιδού τα ενεργειακά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης

  Ιδού τα ενεργειακά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο της εγχώριας αγοράς ενέργειας περιλαμβάνει η λίστα των ενεργειακών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται μεταξύ άλλων για έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρισμού, καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δράσεις που συνδέονται με το φιλόδοξο στόχο της απολιγνιτοποίησης και φυσικά το μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια, το περίφημο πρόγραμμα εξοικονομώ – αυτονομώ. Στον αντίποδα, εξαιρετικά μειωμένη είναι η παρουσία έργων φυσικού αερίου, καθώς αυτό δεν αναγνωρίζεται από την Κομισιόν ως καθαρό καύσιμο.

  Το συνολικό ύψος των αιτούμενων κονδυλίων για χρηματοδότηση από το RRF που αφορά στα ενεργειακά έργα φτάνει τα 6 δισ. ευρώ ποσό που ακόμη δεν έχει κλειδώσει με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτές εκκρεμότητες σε σχέση με την έγκριση ή όχι συγκεκριμένων έργων.

  Πιο αναλυτικά, στις πρώτες θέσεις των έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται τα έργα του ΑΔΜΗΕ, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 400 εκατ. ευρώ αφορά στη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην 4η φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μήλος, Φολέγανδρος, Σέριφος) καθώς επίσης και το έργο της αναβἀθμισης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

  Σημαντικές χρηματοδοτήσεις προβλέπονται και για τα έργα που αφορούν στο δίκτυο διανομής από το ΔΕΔΔΗΕ. Το μεγαλύτερο αφορά στο πρότζεκτ εγκατάστασης έξυπνων μετρητών (4 εκατ. έξυπνοι μετρητές με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ). Ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του 50% του συγκεκριμένου έργου. Επίσης προβλέπονται ακόμη 300 εκατ. ευρώ για υπογειοποιήσεις δικτύου αλλά και για έργα αναβάθμισης του δικτύου διανομής, κυρίως της μέσης τάσης με ειδικές προβλέψεις για τις δασικές περιοχές. Επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα αύξησης της δυναμικότητας 20 υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται περισσότερη ενέργεια από μονάδες ΑΠΕ.

  Από τα έργα φυσικού αερίου του διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΦΑ, στη λίστα διατηρείται ο αγωγός υψηλής πίεσης μήκους 130 χιλιομέτρων στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο, για το οποίο θα χρειαστεί να υποβληθεί έκθεση για το ενδεχόμενο κρατικών ενισχύσεων, παραμένει στη λίστα καθώς συνδέεται με το στόχο της απολιγνιτοποίησης. Επίσης στα έργα του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνεται το small scale LNG jetty στη Ρεβυθούσα, ο συμπιεστής στη Ν. Μεσήμβρια και ο σταθμός συμπίεσης στους Κήπους Έβρου. Το συνολικό ύψος των έργων του ΔΕΣΦΑ είναι κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τα έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχαν προταθεί από τη ΔΕΔΑ έχουν όλα κοπεί από τη λίστα.

  Σημαντική θέση στη λίστα των ενεργειακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επίσης τα έργα που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα 70 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την αναβάθμιση δκαι επέκταση των δικτύων θέρμανσης. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθεί για την αποκατάσταση των εδαφών.

  Θετικά αντιμετωπίζεται εξάλλου, η πρόταση να κατευθυνθούν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ γνωστού ως ΕΛΑΠΕ, ο οποίος έχει δεχθεί πλήγμα εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία Covid στην αγορά ηλεκτρισμού.

  Τέλος, το μεγαλύτερο κονδύλι, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει τύχει θετικής υποδοχής από την Κομισιόν, αφορά στο πρόγραμμα εξοικονομώ αυτονομώ. Ειδικότερα έχει προταθεί να διατεθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ