Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 07:49

  Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ και η επιστροφή στην Ελλάδα

  Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου Λαβίδα στις ΗΠΑ και η επιστροφή στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Μετά από μερικούς μήνες στις ομοσπονδιακές φυλακές ο Έλληνας επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος βρέθηκε στην καρδιά ενός σκανδάλου χειραγώγησης μετοχών στις ΗΠΑ, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για τις υποχρεώσεις της οικογενειακής επιχείρησης. 

  Ο Τ. Λαβίδας, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός χρόνου και μίας μέρας για την εμπλοκή του σε διεθνές δίκτυο insider trading το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2019. Ο επιχειρηματίας βρίσκεται υπό επιτήρηση πάνω από έξι μήνες, που είναι η απαιτούμενη χρονική περίοδος πριν του επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

  Αποφυλάκιση, κοινωνική εργασία και καλή διαγωγή

  Μετά την αποφυλάκιση του Τ. Λαβίδα έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες επιτήρησής του ώστε να μπορεί να ζητήσει άδεια για να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό και εν προκειμένω στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του δικηγόρου του κ. Λαβίδα (δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία) που κατατέθηκε στις 8 Μαρτίου 2021 στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης: "Ζητάμε άδεια ώστε ο Τηλέμαχος Λαβίδας να ταξιδέψει στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους από τις 6 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου 2021”. Επιπλέον, το Τμήμα Δικαστικής Επιτήρησης χαρακτήρισε πρόσφατα την επιτήρηση του κ. Λαβίδα "χαμηλής έντασης” λόγω της καλής διαγωγής που επέδειξε.

  Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, "ο κ. Λαβίδας έχει ήδη ολοκληρώσει τις 100 ώρες κοινωνικής εργασίας που απαιτούνται στο πρώτο έτος επιτήρησής του. Εκτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας σε τρεις οργανισμούς: Το Meals on Wheels, τη Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας για Αστεγους και έναν οργανισμό που ονομάζεται Econnected, ο οποίος παρέχει διδασκαλία σε άπορα παιδιά.

  "Ο κ. Λαβίδας εργάζεται επίσης στην οικογενειακή του επιχείρηση, όπου εργαζόταν και πριν από τη σύλληψή του. Σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν αυτή την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων επειγόντων ζητημάτων σχετικά με την πιθανότητα κατασκευής νέου εργοστασίου στη χώρα”, αναφέρεται στην επιστολή των δικηγόρων.

  Στις 9 Μαρτίου ο Τ. Λαβίδας έλαβε άδεια από το Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ώστε να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

  Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου

  Στις αρχές του 2020 μετά από δίκη που διήρκεσε μια εβδομάδα ο Τηλέμαχος Λαβίδας καταδικάστηκε καθώς παρείχε στον φίλο του Γιώργο Νίκα εσωτερική πληροφόρηση που έλαβε από τον πατέρα του, μέλος του διοικητικού συμβουλίου φαρμακευτικής εταιρείας. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 με τις εισαγωγικές δηλώσεις του εισαγγελέα Daniel Tracer και του δικηγόρου του Τ. Λαβίδα, Jonathan R. Streeter και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με τις ανακεφαλαιώσεις των εισαγγελέων και της υπεράσπισης.

  Όπως είχε αναφέρει μετά το πέρας της δίκης η Αντεισαγγελέας, Audrey Strauss, "ο κ. Λαβίδας ήταν βασικός παράγοντας σε ένα δίκτυο διεθνούς insider trading που διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρεις φορές έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες από τον πατέρα του για την Ariad Pharmaceuticals και τις έδωσε στον φίλο του Γεώργιο Νίκα. Πρόκειται για μια εγκληματική δράση που απέφερε στους συμμετέχοντες πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια παράνομων κερδών”.

  Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατηγόρησε τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και τον Μπράιαν Κοέν, στέλεχος της Goldman Sachs για αποκόμιση παράνομων κερδών από τη συμμετοχή τους στο δίκτυο από το 2013 έως το 2015. Ο Μπράιαν Κοέν έδινε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε trader, ο οποίος στη συνέχεια τις µεταβίβαζε στον Γιώργο Νίκα. Ο Κοέν στη συνέχεια λάµβανε ποσά σε αντάλλαγµα για τις πληροφορίες που παρείχε.

  Στον Γ. Νίκα, ο οποίος μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης στη Νέα Υόρκη, επίσης ασκήθηκε δίωξη στις 7 Οκτωβρίου 2019, µαζί με τον Τηλέµαχο Λαβίδα, µε κατηγορίες περί σύµπραξής τους σε "συνωµοσία" για την απόσπαση εµπιστευτικών πληροφοριών για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του τελευταίου. Η Ariad, που ειδικεύεται σε αντικαρκινικά φάρµακα, εξαγοράστηκε το 2017 από την Takeda Pharmaceutical Co. έναντι 4,66 δισ. δολαρίων.

  Από τους άλλους κατηγορούμενους, ο Marc Demane – Debih παραδέχτηκε την ενοχή του και μάλιστα ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας, καταθέτοντας τη δεύτερη μέρα της δίκης του Τ. Λαβίδα.  Ο Debih, όπως παραδέχτηκε στο Δικαστήριο, από τη συμμετοχή του στο κύκλωμα αποκόμισε πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια και βάσει της συμφωνίας με τις αρχές είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει 49 εκατομμύρια δολάρια.

  Τέλος, ο χρηματιστής Joseph El-Khouri, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο El-Khouri, υπήκοος Λιβάνου και Βρετανίας, κατηγορείται ότι έβγαλε περίπου 2 εκατ. δολάρια μέσα απ’ τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι ο trader έδινε ακριβά δώρα σε μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένων ακριβών διαμονών σε ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη αλλά και σε κότερα στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο El-Khouri από την πλευρά του ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φερόμενων αδικημάτων έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρα πρέπει να δικαστεί εκεί. Οι βρετανικές Αρχές είχαν άλλη άποψη και αποφάσισαν να εκδώσουν τον trader στις ΗΠΑ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ