Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 07:44

  Ελλάκτωρ: "Μαξιλάρι" 50 εκατ. ευρώ ρευστότητας έως την ΑΜΚ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Χρηματοδοτική γέφυρα έως τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ (με κύριο αντικείμενο την εξυγίανση του βραχίονα της θυγατρικής Άκτωρ), προετοιμάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ, όπως ρητώς δηλώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών.

  Αν και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. ‘Α. Ξενόφως δεν προέβη σε διευκρινίσεις όσον αφορά την αρχιτεκτονική της ενδιάμεσης παροχής κεφαλαίων, εν τούτοις ανάφερε πως εξετάζεται η πιθανή έκδοση ομολογιακού δανείου με εκδότη την Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η "γέφυρα" αφορά σε ποσό 50 εκατ.ευρώ, και το τελικό της σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

  Δεδομένης της δέσμευσης της Reggerborgh Invest να στηρίξει το μετασχηματισμό του ομίλου, συνάγεται πως σχεδιάζεται ένα χρηματοοικονομικό σχήμα με τη δέσμευση της – ως μετόχου- για πλήρη κάλυψη της συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και τη στήριξη με μερικό δανεισμό από τις τράπεζες.

  Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ επικεντρώθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης του κατασκευαστικού βραχίονα που εκπροσωπείται από τη θυγατρική ΄Ακτωρ, κάνοντας λόγο τόσο για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όσο και το σχεδιασμό επαναφοράς της.

  Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε πως  η ΄Ακτωρ, ενισχύθηκε κεφαλαιακά με 30 και πλέον εκατ.ευρώ από την Ελλάκτωρ στο διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 (οπότε υπήρξε και το ορόσημο αλλαγής διοίκησης στον όμιλο), ενώ υπήρξε και επιπλέον "ένεση" ρευστότητας κατά 13 εκατ.ευρώ στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου.

  Η διοίκηση του ομίλου, πέραν της κεφαλαιακής υποστήριξης έχει επεξεργαστεί σχέδιο περικοπής λειτουργικών εξόδων της τάξης των 98 εκατ.ευρώ για την τριετία 2021-2023, το οποίο βασίζεται σε επαναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές της, στην αποεπένδυση από ζημιογόνες δραστηριότητες, αλλά και στην περιστολή εξόδων. Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, κ Γ. Πουλόπουλο, με βάση τις συνδυαστικές πρακτικές κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξοικονόμησης στο τέλος του 2021, η Άκτωρ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ισορροπημένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, και θετικές ταμειακές ροές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η Άκτωρ εμφάνιζε αρνητικά αποτελέσματα EBITDA της τάξης των 151 εκατ.ευρώ.

  Απαντώντας δε σε ερώτηση αναλυτή, η διοίκηση του ομίλου, ανάφερε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει πιθανότητα πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ, επισημαίνοντας τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια υπό το πρίσμα των κεφαλαίων και των επενδύσεων που οριοθετεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η προτεινόμενη ΑΜΚ

  Η διοίκηση του ομίλου ανέλυσε διεξοδικά το σχέδιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας πως κατέληξε στην πρόταση των 120,5 εκατ.ευρώ, και της κατανομής των κεφαλαίων κατά τομέα, εκτιμώντας σειρά οικονομικών δεδομένων και αξιολογώντας  ότι οι υπόλοιποι τομείς δραστηριότητας (παραχωρήσεις, ΑΠΕ, απορρίμματα, real estate), έχουν ικανή παραγωγή λειτουργικών αποτελεσμάτων και ταμειακών ροών για την προώθηση των εργασιών τους.

  Δεδομένης της μετοχικής διαμάχης, με το μπλοκ της Greenhill Investments, η οποία εξάλλου προκάλεσε με αίτημα της την  έκτακτη γ.σ. της 2ας  Απριλίου, οι ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα απορρίψεων ή καθυστερήσεων στην αναγκαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Αν και η διοίκηση της Ελλάκτωρ, απάντησε πως διενήργησε μια τεχνοκρατική άσκηση για τις πραγματικές ανάγκες ανασύνταξης του ομίλου, εν τούτοις εμφανίστηκε ασφαλής όσον αφορά την προώθηση της ΑΜΚ. Ειδικότερα, ο CEO του ομίλου, κ. ‘Α. Ξενόφος σε αποστροφή του λόγου, εκτίμησε πως δεν υπάρχει "ενδεχόμενο μη διενέργειας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου".

  Την ίδια στιγμή, η πλευρά του μετοχικού μπλοκ της Greenhill (συμφερόντων του εφοπλιστικού διδύμου Μπάκου-Καϋμενάκη) δηλώνουν "ανενημέρωτοι", όσον αφορά την πρόταση για την ΑΜΚ, και επιφυλάσσονται για τη στάση που θα τηρήσουν.

  Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ (πέραν του ορισμού ημερομηνίας της έκτακτης γ.σ. και των όρων της ΑΜΚ την περασμένη Παρασκευή), αποτελούν το έναυσμα ενός ουσιαστικού roadshow για την ενημέρωση των επενδυτών όσον αφορά το σχέδιο της για τον όμιλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ