Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 07:30

  Στο επίκεντρο της Τράπεζας Πειραιώς, δάνεια σε υποδομές 3,5 δισ.

  Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ επιλέξιμα για το πρόγραμμα 'γέφυρα'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με χρηματοδοτήσεις 3,5 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας σε όλα τα μεγάλα έργα, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια,  αεροδρόμια, δίκτυα και άλλα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, στηρίζουν την απασχόληση και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα ενώ η ενεργός συμμετοχή στο νέο Ταμείο Υποδομών της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διευρύνει τις δυνατότητες για προώθηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία υποδομών με στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. 

  Το Ταμείο Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds) που δημιουργήθηκε με σκοπό να κινητοποιήσει επενδύσεις σε υποδομές συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ ενισχύει τα μέσα που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς και η στόχευσή του σε έργα υποδομών και ενεργειακής αποδοτικότητας συνδέεται απόλυτα με τις προτεραιότητες της Τράπεζας, η οποία δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση έργων που εντάσσονται στους συγκεκριμένους κλάδους και έχει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλα έργα υποδομών ενώ κατέχει κυρίαρχη θέση στον τομέα της χρηματοδότησης ενεργειακών έργων.   

  H Tράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς χορήγησε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ το 2020, στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στους αυτοκινητόδρομους, έργα που επιτελούν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας, ενώ συνεισφέρουν και κοινωνικά μέσω της βελτίωσης στην ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, η Τράπεζα έχει διοργανώσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις στον τομέα των αεροδρομίων, υποδομών που συμβάλλουν σημαντικά στη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού, έργο το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

  Μέσω του Ταμείου Υποδομών, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει έργα αστικής ανάπτυξης που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αφού οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί (για παράδειγμα, η μεγάλη διάρκεια, το ανταγωνιστικό επιτόκιο), έργα στους κλάδους της "καθαρής" ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα έχει ήδη υποδεχθεί σειρά επενδυτικών σχεδίων, τα οποία εξετάζονται σε συνεργασία με τους πελάτες, προκειμένου να αναδειχθεί το βέλτιστο σχήμα χρηματοδότησης. 

  Tεράστια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, και μια μεγάλη δύναμη πυρός για έργα υποδομής, αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλει αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, με βάση τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Τράπεζα διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην ταχεία απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων ύψους 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στην ταυτόχρονη κινητοποίηση εγχώριων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των επενδύσεων.  

  Οι πόροι του Ταμείου θα επιτρέψουν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα εξαρτηθεί από την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, τη βέλτιστη απορρόφηση των πόρων, την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών μόχλευσης από τον τραπεζικό τομέα, όπως και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. 

  Ο σχεδιασμός

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει καίριο ρόλο στην διοχέτευση των πόρων στην πραγματική οικονομία με τρεις τρόπους:

  1. Παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρι την ενεργοποίηση του Ταμείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η χώρα να αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματος το συντομότερο δυνατό (εφόσον αυτή η δυνατότητα επιβεβαιωθεί ότι θα παρέχεται από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης). 

  2. Προσφέροντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων 

  3. Συγχρηματοδοτώντας μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά σχέδια και στηρίζοντας τους πελάτες της καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν, τόσο με ίδια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ