Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Μαρ-2021 09:22

  Aegean: H AMK, η κρατική ενίσχυση και η επόμενη ημέρα

  Aegean: H AMK, η κρατική ενίσχυση και η επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ της Aegean που θα ξεκλειδώσει στη συνέχεια την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει την ανάκαμψης που αναμένεται από φέτος στις αερομεταφορές, μετά από ένα καταστροφικό 2020.

  Όπως δήλωσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η διαδικασία της ΑΜΚ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 1-2 μηνών. Ο ίδιος προεξόφλησε την επιτυχία της αύξησης, καθώς όπως είπε μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτή.

  Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέοι μέτοχοι που θα μπουν για πρώτη φορά στο μετοχικό κεφάλαιο με την ΑΜΚ. Η εξουσιοδότηση προς το ΔΣ που έδωσε η χθεσινή γενική συνέλευση δίνει και τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων κατά την αύξηση. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες δίνει την απαραίτητη ευελιξία στη διοίκηση, προκειμένου να σχεδιάσει τους όρους της αύξησης, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα ακολουθήσει η έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της Aegean που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τα warrants που θα μπορούν να ασκηθούν σε διάστημα δύο έως πέντε ετών, θα αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, προκείμενου να καταβληθεί στη συνέχεια η κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε να δοθεί ως αντιστάθμισμα των απωλειών από την πανδημία και την αναγκαστική αναστολή των πτήσεων.

  Κεφαλαιακή θωράκιση

  Τα 120 εκατ. ευρώ μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ έρχονται να προστεθούν στο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ακόμη η Aegean τους τελευταίους μήνες έχει αντλήσει περί τα 90 εκατ. ευρώ από ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή κεφαλαίου κίνησης.

  Όπως δήλωσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο κ. Βασιλάκης η Aegean, σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές αεροπορικές έχουν αντλήσει πάνω από 37 δισ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις, μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει μεν τα οριζόντια μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά τώρα προχωρά και στην ειδική στήριξη.

  "Η εταιρεία άντεξε ένα χρόνο με τα οριζόντια μέτρα διότι είχε τα ταμειακά αποθέματα, την κερδοφορία, την αρχική βάση κεφαλαίων, το χαμηλό δανεισμό προκειμένου να φτάσει μέχρι εδώ χωρίς να λάβει ειδική ενίσχυση… Το γεγονός ότι μία χώρα σαν την Ελλάδα υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να αντέξει ένα χρόνο με τα οριζόντια μέτρα χωρίς ειδική στήριξη, από μόνο του πρέπει να σημαίνει κάτι όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για τη δυνατότητα ανάκαμψης στο μέλλον", τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

  Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης για την κεφαλαιακή θωράκιση και την ενίσχυση της ρευστότητας δεν σταματούν εδώ. Η εταιρεία έχει ζητήσει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων του ομολόγου 200 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία το 2019 αιτούμενη τροποποιήσεις στους όρους. Στόχος, όπως αναφέρεται στο σχέδιο αποφάσεων είναι οι τροποποιήσεις "να προσδώσουν ευελιξία στην Εταιρεία προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες της και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον προσαρμοσμένο στις συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού Covid19 επιχειρηματικό σχεδιασμό της, προς όφελος όλων των εχόντων συμφέροντα σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των ομολογιούχων του ΚΟΔ”.

  Μεταξύ άλλων ζητά να αναπροσαρμοστεί το διάστημα κατά το οποίο υπολογίζονται οι χρηματοοικονομικοί δείκτες (financial covenants) αλλά και να αλλάξει η χρήση του 14% των καθαρών εσόδων από το ομολογιακό δάνειο προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης.

  Ακόμη ζητείται η διεύρυνση της δυνατότητας του ομίλου της Aegean και των θυγατρικών του να λαμβάνουν νέο δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης, όχι μόνο με τη μορφή σύμβασης πίστωσης ή σε συνδυασμό με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό, αλλά και με άλλου είδους συμβάσεις.

  Χρονιά ανάκαμψης το 2021

  Μετά από ένα καταστροφικό 2020 που όπως εκτιμά η διοίκηση θα κλείσει με ζημιές προ φόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ και απώλεια εσόδων της τάξης των 900 εκατ. ευρώ για την Aegean η προσοχή στρέφεται στη φετινή χρονιά, όπου αν και οι προοπτικές βελτιώνονται η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

  "Οι επόμενοι μήνες είναι βέβαιο ότι θα είναι ακόμη δύσκολοι, όμως θεωρούμε ότι θα δούμε την αρχή της ανάκαμψης μέσα στο 2021 και την ομαλοποίηση μέσα στο 2022” σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση και πρόσθεσε ότι με την κεφαλαιακή ενίσχυση των 180 εκατ. ευρώ "θα διασφαλίσουμε την επάνοδο της εταιρείας σε μια πορεία ανάπτυξης με το πού το επιτρέψουν οι συνθήκες".

  Εξάλλου, η εταιρεία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την σταδιακή ανάκαμψη των ταξιδιών, που αναμένεται πιθανότατα από τον Ιούνιο και έπειτα ροχωρά και στην τροποποίηση του πτητικού της προγράμματος για φέτος, μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος των απευθείας πτήσεών της προς το εξωτερικό, στην περιφέρεια και τα νησιά.

  Η εταιρεία θα ανοίξει τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη. Από τις επτά πλέον περιφερειακές της βάσεις θα επιχειρούν 17 έως 20 αεροσκάφη σε συνολικά 65 δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές πτήσεις Ακόμη ενισχύει τον αριθμό των αεροσκαφών για ναυλωμένες πτήσεις, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο έως και 50 επιπλέον δρομολόγια και αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα εξυπηρετούνται απευθείας από την περιφέρεια, σε περισσότερα από 100.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ