Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 19:59

  Alpha Bank: Στις 2 Απριλίου η ΓΣ για έγκριση του εταιρικού μετασχηματισμού

  Alpha Bank: Στις 2 Απριλίου η ΓΣ για έγκριση του εταιρικού μετασχηματισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης, στις 2 Απριλίου, για την έγκριση του εταιρικού της μετασχηματισμού

  Ύστερα από τη συμφωνία με την Davidson Kempner για το Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ) και της επιτυχούς, δεύτερης μέσα σε 12 μήνες, έκδοσης ομολόγου Tier 2 (500 εκατ. ευρώ και 1 δισ. στο 12μηνο), το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε σήμερα τη δημοσίευση της πρόσκλησης για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Απριλίου, με αντικείμενο τον εταιρικό μετασχηματισμό (hive down) της σημερινής τράπεζας.

  Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση και τυχόν Επαναληπτική θα πραγματοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ δίνεται στους μετόχους η δυνατότητα να ψηφίσουν από απόσταση με επιστολική ψήφο.

  Ο τραπεζικός μετασχηματισμός (hive-down) προβλέπει τη διάσπαση όλων των τραπεζικών δραστηριοτήτων και την εισφορά τους στη νέα τράπεζα (νέα Alpha Bank), η οποία θα είναι 100% θυγατρική της εταιρείας συμμετοχών, δηλαδή της εταιρείας Alpha Bank που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ταυτόχρονα, κάτω από τη νέα Alpha Bank συγκεντρώνονται όλες οι θυγατρικές του εξωτερικού με αποτίμηση γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Alpha Bank Α.Ε. ("Alpha Bank" ή "Διασπώμενη") δρομολογεί τον εταιρικό της μετασχηματισμό, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και μεταβίβασή του σε νέα 100% θυγατρική της εταιρεία ("Νέα Alpha Bank"), κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 και των άρθρων 57 παρ. 3 και 59-74 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν ("Απόσχιση").

  Ο εταιρικός μετασχηματισμός υλοποιείται σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που ανακοίνωσε η Alpha Bank και δρομολογήθηκε χωρίς καθυστερήσεις, παρά την δυσμενή συγκυρία. Αποτελεί, δε, την αφετηρία για την παροχή καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες, την ακόμη πιο ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους. 

  Με την ολοκλήρωση της απόσχισης, που αναμένεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021, η Νέα Alpha Bank θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank. Η Νέα Alpha Bank θα διατηρήσει την επωνυμία "Άλφα Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία" και τον διακριτικό τίτλο "Alpha Bank", συνεχίζοντας τη δραστηριότητά της στο δίκτυο καταστημάτων και στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί σήμερα η Alpha Bank.

  Ο παραπάνω εταιρικός μετασχηματισμός δεν επηρεάζει, καθ οιονδήποτε τρόπο, τις σχέσεις των πελατών με την Τράπεζα. Συγκεκριμένα, η τραπεζική σχέση των πελατών της τράπεζας, με τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή, θα μεταβιβαστεί αυτομάτως εκ του νόμου στη Νέα Alpha Bank. Η εξυπηρέτησή των πελατών της Τράπεζας θα συνεχιστεί κανονικά από το δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από τα ψηφιακά Δίκτυα (myAlpha Web, myAlpha Mobile), χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από μέρους τους.

  Όσον αφορά στη Διασπώμενη (σ.σ. η σημερινή εισηγμένη Alpha Bank που θα γίνει η μητρική εταιρεία συμμετοχών), αυτή θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διατηρώντας δραστηριότητες και στοιχεία περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό) που δεν αφορούν τον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας.

  Λεωνίδας Στεργίου


  Διαβάστε επίσης:

  * Η επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της Alpha Bank

  * Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank σε τρεις πυλώνες

  * Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους μετόχους η τιτλοποίηση μαμούθ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ