Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 11:16

  Στο 3,875% με 4,125% το επιτόκιο στο ομόλογο της ΔΕΗ - Εντυπωσιακή η επενδυτική ζήτηση

  ΔΕΗ Στάσσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με ισχυρή ζήτηση και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, η πρώτη μετά από επτά έτη, με την εισηγμένη να αντλεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών το οποίο ήδη σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη με τις προφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. εύρω, έχει κλείσει στις 12 ώρα Λονδίνου (14:00 ώρα Ελλάδας). 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης εξετάζεται το ενδεχόμενο άντλησης ενός μεγαλύτερου ποσόυ από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, και προς τα 600-650 εκατ. ευρώ.

  Τα αρχικό επιτόκιο της έκδοσης, είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25%, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στο 4% (+/- 12,5) δηλαδή στο 3,875% με 4,125%. Το τελικό pricing θα διαμορφωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

  Το ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) της ΔΕΗ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας. Η δέσμευση της επιχείρησης είναι να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, από το 2019 (έτος βάσης). Εάν δεν το επιτύχει, τότε το κουπόνι θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

  "Λόγω του περιβάλλοντος των επιτοκίων και της ρευστότητας που υπάρχει, η ΔΕΗ μπορούσε να εκδώσει ομόλογο χωρίς ρήτρα SLB και να είχε σημαντική απήχηση στους επενδυτές. Ωστόσο, με αυτή την έκδοση ενσωματώνει το story της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα", όπως σημείωσε στο IFR ο Farnam Bidgoli, επικεφαλής ESG solutions για την περιοχή των EMEA στην HSBC. Μερικοί επενδυτές έχουν ήδη πει στην HSBC ότι η συμπερίληψη από τη ΔΕΗ της "ετικέτας" που συνδέεται με την αειφορία θα βελτιώσει σημαντικά την κατανομή τους, τόνισε ο Tim Morgan, επίσης στέλεχος της HSBC

  Όπως έχει ανακοινωθεί, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. 

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εισηγμένης στους επενδυτές κατά το roadshow των προηγούμενων ημερών τα 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά στοχεύσει να αντλήσει από τη σημερινή έκδοση του ομολόγου θα κατανεμηθούν αναλυτικά, ως εξής:

  -Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ)

  -Τα 200 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πλήρη αποπληρωμή ενός δεύτερου δανείου της ΔΕΗ προς τις ελληνικές τράπεζες

  -Τα 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας

  -Και τα 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών

  Σημειώνεται πως το ομόλογο "αειφορίας" της ΔΕΗ είναι τύπου 5NC2, δηλαδή 5ετούς διάρκειας με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 2 έτη, έχει αξιολόγηση B και BB-  από τους οίκους S&P και Fitch αντίστοιχα, ενώ θα διαπραγματεύεται στην αγορά του Δουβλίνου.  

  Η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών.

  Η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

  Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
   

  Διαβάστε ακόμη:
  Πάνω από 4 φορές η κάλυψη στο ομόλογο της ΔΕΗ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ