Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 09:54

  Τι προβλέπει το "συμβόλαιο" για το Ελληνικό

  Τι προβλέπει το "συμβόλαιο" για το Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου στο Ελληνικό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εκπληρώνοντας έτσι μια από τις βασικές εκκρεμότητες για την προώθηση της mega επένδυσης στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου.

  Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχδεδίου, η παραχωρησιούχος Lamda Development αποκτά  την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, και το δικαίωμα  εκμετάλλευσης επιφάνειας του 70%  για 99 χρόνια. 

  Παράλληλα, ορίζεται το πλαίσιο των πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο που αφορούν έργα ανάπλασης με ευθύνη του επενδυτή, ακόμη και πριν το οριστικό οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας μεταβίβασης και την κατάθεση της προκαταβολής των 300 εκατ.ευρώ (επί συνόλου 911 εκατ.ευρώ της σύμβασης).

  Στο νομοσχέδιο που προβλέπεται να αποτελέσει κυρωτικό νόμο περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε. Επίσης περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

  Σε ό,τι αφορά στη διανομή, στο 30% της έκτασης περιλαμβάνονται μέρη του ακινήτου όπου η Lamda Development έχει ήδη σχεδιάσει τη δημιουργία Πύργων, κατοικιών, ξενοδοχείων, μαρίνας, και εμπορικών κέντρων, δηλαδή των βασικών επενδύσεων της για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

  Σε ό,τι αφορά στις πρόδρομες εργασίες, που προσβλέπουν ουσιαστικά στη δημιουργία πάρκου 80 στρεμμάτων στην περιοχή το σχέδιο νόμου προβλέπει:

  - 1. Η ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία

  2. Η αποκατάσταση του Νεότερου Μνημείου – Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας "Hangar C" και η διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης ("EXPERIENCE CENTER”),

  3. Στην εντός της περιοχής των Υποστέγων Πολεμικής Αεροπορίας (Hangars) ("Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών") θα υλοποιηθεί ένα τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων ("MINI PARK”),

  4. Στη Ζώνη Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 (Γειτονία Μαρίνας Αγίου Κοσμά) θα ανεγερθεί νέο κτίριο "Sales Center" και,

  5. Η ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

  Οι εκκρεμότητες

  Για την πλήρη εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού απαιτείται ωστόσο και η ολοκλήρωση άλλων διοικητικών πράξεων.

  Έτσι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στον κύριο ανάδοχο, την κοινοπραξία Inspire Athens (Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Σημειώνεται πως η σύμβαση για την παραχώρηση της άδειας βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ολοκλήρωση του ελέγχου της θα σηματοδοτήσει την υπογραφή ανάμεσα στην ΕΕΕΠ και την Inspire Athens, ενώ ακολούθως αυτή θα πρέπει να οδεύσει προς έγκριση στη βουλή.

  Τέλος,  υπάρχουν κι εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών ομάδων πολιτών και συλλόγων που ζητούν να ακυρωθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την πολεοδόμηση και τη χωροθέτηση στο Ελληνικό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ