Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 18:10

  Πώς θα συμμετέχει το ΤΧΣ στις ΑΜΚ των τραπεζών

  Πώς θα συμμετέχει το ΤΧΣ στις ΑΜΚ των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Kατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της τροποίησης της λειτουργίας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να δίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών. 

  Παρά το πλήθος των άρθρων και των νέων διατυπώσεων, η ουσία βρίσκεται στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να παραιτείται από το δικαίωμα στην αύξηση ή να χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά και νόμιμα εργαλεία για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τα τραπεζικά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, μπορεί μία τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει είτε διότι δεν λαμβάνει μέρος, είτε διότι μπορεί να διαχειριστεί το ποσοστό που κατέχει με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του book building. 

  Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να ενισχύει κεφαλαιακά μια τράπεζα εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και κρίνεται ότι θα αποβεί προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος.

  Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί άμεσα από την αρμόδια επιτροπή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι η επιτάχυνση όλων των νομοθετήσεων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η θεσμοθέτηση του "Ηρακλή 2” και η δημιουργία Central Credit Registry μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

  Σε ό,τι αφορά στον νέο νόμο για το ΤΧΣ, είναι εμφανής η πρόθεση να γίνουν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις περισσότερο ευέλικτες. Αυτό προκύπτει αφενός από τη λεπτομερή πλέον περιγραφή όλων των διαδικασιών, κριτηρίων και αντίστοιχων αποφάσεων που μπορεί να λάβει και αφετέρου ότι σε αρκετά ζητήματα μπορεί να δώσει λύση και να φέρει την ευθύνη το υπουργικό συμβούλιο.

  Στην πραγματικότητα διατηρείται ο ρόλος του, αλλά γίνονται πλέον πιο λεπτομερείς οι διαδικασίες αξιολόγησης και αποφάσεων, των κριτηρίων και των εναλλακτικών, προκειμένου να μέλη του ΤΧΣ να κινούνται εντός ενός σαφούς πλαισίου χωρίς να βρίσκονται αντιμέτωπα με ερμηνείες του νόμου ή με τη δυνατότητα να είχαν ενεργήσει διαφορετικά και να είχαν προστατέψει περισσότερο το Δημόσιο συμφέρον. Και για να μην υπάρξει κάποιο κενό ή περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί από τον νόμο, υπάρχει η δυνατότητα απόφασης υπουργικού συμβουλίου.

  Στο σχέδιο νόμου απαριθμούνται όλες οι διαδικασίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των οργάνων και των μελών του ΤΧΣ, το πώς μπορεί να διαχειρίζεται και να διαθέτει τα ποσοστά που κατέχει, πώς και που να καταθέτει τα διαθέσιμά του ή να αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις που αφορούν σε τράπεζες στις οποίες μετέχει κ.λπ.

  Δείτε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ