Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 11:24

  Στο 5,5% η τελική απόδοση για το Tier II της Alpha Bank, σχεδόν €1 δισ. οι προσφορές

  Στο 5,5% η τελική απόδοση για το Tier II της Alpha Bank, σχεδόν €1 δισ. οι προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:45

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το Tier II της Alpha Bank, με την απόδοση να παραμένει αμετάβλητη στο 5,5% σε σχέση με το άνοιγμα. Η ζήτηση διαμορφώθηκε πάνω από τα 950 εκατ. ευρώ, δύο περίπου φορές πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει η συστημική τράπεζα.

  Σημειώνεται πως την έκδοση "έτρεξαν" οι πέντε διεθνείς τράπεζες-ανάδοχοι, οι Citi, JP Morgan, Goldman Sachs, Nomura και Barclays. Ο τίτλος  είναι τύπου 10.25NC5.25, δηλαδή 10,25 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,25 ετών, ενώ εκτιμάται πως έχει λάβει αξιολόγηση Caa2 από τη Moody's και CCC από την S&P. Η ημερομηνία ωρίμανσης είναι η 11η Ιουνίου 2031, ενώ το reset date για τα 5,25 έτη η 11η Ιουνίου 2026.

  Η ζήτηση αναμενόταν πως θα είναι ικανοποιητική λόγω της συνέχισης στο κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές, αλλά και των σημαντικών βημάτων προόδου που έχει πραγματοποιήσει η Alpha Bank στο μέτωπο της μείωσης των NPEs, μετά και το deal με το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal, τραβώντας τα βλέμματα της αγοράς.

  "Οι επενδυτές είναι σαφώς διψασμένοι για αποδόσεις", όπως σημείωσε νωρίτερα στο Bloomberg o Paul van Der Westhuizen, αναλυτής στο Rabobank. "Ζήτηση για τα κεφάλαια των τραπεζών υπάρχει, γι' αυτό πιστεύω ότι ο τίτλος της Alpha Bank, αν η τιμή είναι καλή, θα έχει απήχηση στους επενδυτές", όπως πρόσθεσε.

  Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank περίπου 150 μονάδες βάσης. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, να σημειωθεί, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της συστημικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%. Αυτό σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες όπως το πρόσφατο swap με το Ελληνικό Δημόσιο, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, κάτι που θα βοηθήσει στην απορρόφηση σημαντικού μέρους της επίπτωσης της τιτλοποίησης-μαμούθ Galaxy. 

  Τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η Alpha Bank είχε προχωρήσει με εξαιρετική επιτυχία στην έκδοση Tier II επίσης, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί πάνω από 10 φορές και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5%-5,25%. Σήμερα η τιμή του Tier 2 του 2020 διαμορφώνεται στο 97,91% της ονομαστικής αξίας, ενώ η απόδοση στην 10ετία είναι στο 4,5% και στην 5ετία στο 4,84%, έχοντας ανακάμψει σημαντικά από τις πιέσεις που είχε προκαλέσει σε όλα τα διεθνή ομόλογα το ξέσπασμα της κρίσης Covid στο α’ τρίμηνο του 2020, όταν και η απόδοση στην 10ετία είχε εκτοξευθεί έως και το 20%.

  Σημαντικό "στήριγμα" για τη νέα αυτή έξοδο της Alpha Bank έχει ήδη δοθεί από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτικών οίκων για το "ορόσημο" του deal με την DK, με τις Fitch, Moody’s και S&P να τονίζουν πως η συμφωνία είναι πιστωτικά θετική για τη συστημική τράπεζα καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ