Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 08:04

  Τι αλλάζει στη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης

  Τι αλλάζει στη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με στόχο τη διευκόλυνση της εξαγωγής τους, στα πρότυπα της διαδικασίας εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. 

  Σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου, προβλέπει πως ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεση του σε ασθενείς.

  Μέσω αυτής της τροποποίησης ο νομοθέτης επιδιώκει την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στους επενδυτές, που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, με παράλληλα οφέλη για ασθενείς, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και σε όσους υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο, αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο για την ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης.

  Οι βασικές αλλαγές 

  Με το σχέδιο νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης. Προβλέπεται ειδικότερα η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια ή με συμπαραγωγή με τις ως άνω πηγές σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3468/2006 (Α’ 129), για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  Με το άρθρο 5 προστίθεται το πολλαπλασιαστικό υλικό στις ισχύουσες προβλέψεις για την εισαγωγή και εξαγωγή κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L για ιατρικούς σκοπούς. Επίσης προβλέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως 30 γρ. με σκοπό αποκλειστικά και μόνο την εξαγωγή τους για ιατρικούς σκοπούς, ανεξάρτητα από το εάν στην χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. 

  Επιπλέον της έγκρισης λειτουργίας ο αιτών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οφείλει να προσκομίζει βεβαίωση παραγωγικής δυνατότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ