Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Φεβ-2021 16:04

  Στο 74% το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού

  Στο 74% το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σημαντική πτώση της τάξης του 9,5% κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρισμού κατά τον πρώτο μήνα του έτους ήταν η πτώση της ζήτησης, η αύξηση των πωλήσεων της ΔΕΗ, αλλά και αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή και η παραγωγή των ΑΠΕ.

  Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από τη ζήτηση στο δίκτυο (10,8%) ενώ σημαντική ήταν και η υποχώρηση της ζήτησης από τα ορυχεία (39,7%) με δεδομένο ότι η παραγωγή από λιγνίτη παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή από μονάδες φυσικού αέριου είχε μερίδιο 36%, οι ΑΠΕ του συστήματος 26%, η παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά) 9%, η υδροηλεκτρική παραγωγή 16% ενώ οι λιγνιτική έπεσε στο 13%.

  Στην παραγωγή το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εμφάνισε η ΔΕΗ, με 71,3% (στο οποίο πρέπει να προστεθεί το μερίδιο 2,2% της Λιγνιτικής Μελίτης και μερίδιο 1,1% της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης) ενώ ακολουθούν η Mytilineos με 9,3%, η Elpedison με 9% και η Κόρινθος Power με 6,3%.

  Στην αγορά της προμήθειας, η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 66%, ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν Mytilineos με 7,52%, Ήρων με 5,89%, Elpedison με 4,63%, NRG με 3,49% και Watt and Volt με 2,47%.

  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για την πορεία της αγοράς τον Ιανουάριο αφορά στο ισοζύγιο των εμπορικών προγραμμάτων στις διασυνδέσεις, όπου το ελληνικό σύστημα εμφανίζεται εξαγωγικό κατά 106.368MWh όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν εισαγωγικό κατά 900.655MWh (μερίδιο των εισαγωγών 24%). Το φαινόμενο πιθανόν να σχετίζεται με την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή αλλά και με το γεγονός ότι οι τιμές στη γειτονική Βουλγαρία ήταν υψηλές. Παράλληλα σε κανονική λειτουργία βρίσκεται και η διασύνδεση με την Ιταλία, γεγονός που και αυτό έπαιξε το ρόλο του.

  Τέλος ως προς τη μέγιστη και την ελάχιστη ζήτηση, τον προηγούμενο μήνα, η μέγιστη ισχύς που καταγράφηκε ήταν 8763MW στις 18 Ιανουαρίου στις 13.00, ενώ η ελάχιστη ήταν στα 3827MW την 1η Ιανουαρίου στις 06.00.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ