Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Φεβ-2021 08:49

  ΟΤΕ: Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και οι επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ

  ΟΤΕ: Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και οι επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Έχοντας παρουσιάσει ανθεκτικά αποτελέσματα για το 2020 παρά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, ο όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει τις επενδύσεις επεκτείνοντας τα δίκτυα οπτικών ινών και 5G αναμένοντας φέτος σταδιακά επαναφορά στην κανονικότητα.

  Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ κατά την ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε χθες, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2020.

  Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι το βασικό πλήγμα που δέχθηκε ο όμιλος αφορούσε την απώλεια εσόδων περίπου 22 εκατ. ευρώ από το roaming, λόγω της δραματικής πτώσης του τουρισμού που προκάλεσε ο κορονοϊός. "Χωρίς τις επιπτώσεις από το roaming μπορούμε να πούμε ότι ο όμιλος έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα”, δήλωσε.

  Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. "Συνεχίσαμε να χτίζουμε το δίκτυο Fiber To The Home για να ανταποκριθούμε στην μεγαλύτερη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, ενώ προχωρήσαμε άμεσα μετά την δημοπρασία για το φάσμα στην λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου 5G”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος ακόμη στην εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις διοργανώσεις της UEFA.

  Ακόμη, αναφέρθηκε και στον μετασχηματισμό του ομίλου ΟΤΕ που όπως είπε επιταχύνθηκε με δύο κινήσεις. Πρώτον την συμφωνία για την πώληση της δραστηριότητας της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και δεύτερον τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής (τηλεφωνική υποστήριξη-πωλήσεις, καταστήματα και τεχνικοί πεδίου) σε θυγατρικές του ομίλου.

  Στο τέλος τέλος του 2020 περίπου 945.000 συνδρομητές είχαν συνδέσεις οπτικών ινών, περίπου 59.000 περισσότεροι από ένα χρόνο πριν. Αύξηση 3,7% καταγράφθηκε και στους συνδρομητές της Pay - TV που έφτασαν στο τέλος του 2020 τους 575.282, καθώς πέρσι ξεκίνησε και η λειτουργία της Over The Top (OTT) υπηρεσίας.

  Οι προοπτικές για το 2021

  Μιλώντας για το 2021 ο κ. Τσαμάζ εκτίμησε πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας σταδιακής ανάκαμψης. "Είμαστε αισιόδοξοι πως δεν θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με το 2020 αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή”, είπε. Πρόσθεσε ακόμη πως ο όμιλος φέτος θα υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 550 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν κυρίως στο Fiber To The Home με στόχο η κάλυψη να ξεπεράσει τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και στην επέκταση του δικτύου 5G με στόχο αυτό να καλύπτει το 50% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

  Μέρισμα

  Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, αναφέρθηκε τέλος και στην αμοιβή προς του μετόχους, η οποία όπως είπε θα είναι αυξημένη κατά 20% το 2021 σε σχέση με το 2020 στα 480 εκατ. ευρώ συνολικά με Προτεινόμενο Μέρισμα στα 0,68 ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών ύψους 167 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Όμιλος θα δώσει και έκτακτο μέρισμα ανάλογα με τα καθαρά έσοδα που θα έχει από την πώληση της Telekom Romania που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ