Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 08:30

  Α. Σιάμισιης- ΕΛΠΕ: Τέλος 2021 αρχές 2022 η επιστροφή στη νέα κανονικότητα

  Α. Σιάμισιης- ΕΛΠΕ: Τέλος 2021 αρχές 2022 η επιστροφή στη νέα κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ως μία χρονιά χωρίς προηγούμενο, κατά την οποία ωστόσο ο όμιλος κατάφερε να έχει θετικά αποτελέσματα, χαρακτήρισε το 2020 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης κατά την καθιερωμένη παρουσίαση στους αναλυτές.

  Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η έμφαση δόθηκε στη διαχείριση της κρίσης και ειδικότερα στην ασφάλεια και υγεία της αλυσίδας προμήθειας καθώς και στην αδιάλειπτη λειτουργία των διυλιστηρίων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι , σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, μόνο η πτώση των περιθωρίων διύλισης αλλά και η χαμηλή ζήτηση, προκάλεσαν απώλειες συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο ο όμιλος κατάφερε να ανταπεξέλθει, δίνοντας έμφαση στη συγκράτηση του κόστους αλλά και στην εκμετάλλευση ευκαιριών στην προμήθεια και την εμπορία.

  Αναφερόμενος στην απόφαση για διανομή μερίσματος ύψους 10 σεντς ανά μετοχή, τόνισε ότι αποτελεί σήμα σταθερότητας και με την απόφαση αυτή η διοίκηση στέλνει μήνυμα προς τους μετόχους ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά όπως η περυσινή. Το 2021 και το 2022, πρόσθεσε, θα είναι καλύτερες χρονιές και θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμη μεγαλύτερες διανομές.

  Παράλληλα, παρά τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς, ο όμιλος κατάφερε να προχωρήσει την ατζέντα του μετασχηματισμού, στην κατεύθυνση της πιο καθαρής ενέργειας και τους τελευταίους 16 μήνες διπλασίασε το portfolio των ΑΠΕ στο 1,3GW έργων σε λειτουργία, κατασκευή ή ανάπτυξη.

  Ως προς την επίπτωση του ιού COVID, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση, η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς υποχώρησε 10%, κατά 10 εκ. βαρέλια την ημέρα, η τιμή του brent έφτασε να χάσει έως και 45 δολάρια το βαρέλι, τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν έως και 72% ενώ στην ελληνική αγορά καταγράφηκε μείωση 67% των αεροπορικών καυσίμων, 33% στο bunkering και 13% στα καύσιμα κίνησης.

  Στους επιμέρους τομείς για την διύλιση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυξημένες εξαγωγές που κατέστησαν εφικτές εξαιτίας της ευελιξίας που επέδειξε ο όμιλος ώστε να εκμεταλλευτεί τις σχετικές ευκαιρίες.

  Στην εγχώρια αγορά καυσίμων, καταγράφηκε μείωση των όγκων, ωστόσο οι εταιρείες του ομίλου κατάφεραν να εμφανίσουν καλή επίδοση ως προς τις ανεξόφλητες οφειλές ενώ πέτυχαν και σημαντικό έλεγχο του κόστους τους.

  Στις ΑΠΕ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου ορόσημο στην Κοζάνη ισχύος 204MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

  Στον ηλεκτρισμό η χρονιά ήταν πολύ  θετική για την Elpedison ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ πέτυχε αύξηση των πωλήσεών της στο τέταρτο τρίμηνο, με την καθαρή κερδοφορία να σημειώνει αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

  Σε ό,τι αφορά τέλος τη φετινή χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, δεν ξεκίνησε καλά και το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι.

  Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα υπάρξει βελτίωση και το 4ο τρίμηνο θα είναι καλύτερο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

  Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά όχι στα επίπεδα του 2019, θα έχουμε ένα νέο τοπίο, σημείωσε εκτιμώντας ότι οι συνθήκες της αγοράς θα ομαλοποιηθούν τέλη του 2021, αρχές 2022.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ