Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 07:45

  ΕΛΤΑ: Τα επόμενα βήματα μετά την επιτυχία της εθελουσίας

  ΕΛΤΑ: Τα επόμενα βήματα μετά την επιτυχία της εθελουσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μετά από την, αναπάντεχη για πολλούς, επιτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των Ελληνικών Ταχυδρομείων το βάρος της διοίκησης και του Υπερταμείου πέφτει στο νέο οργανόγραμμα και τη λειτουργία του δικτύου διανομής.

  Όπως εξηγεί στο Capital.gr αρμόδια πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο στοίχημα είναι η σταδιακή αποχώρηση των 1.968 εργαζομένων των ΕΛΤΑ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίας μέχρι τα τέλη Μαΐου.

  Στη συνέχεια και παράλληλα με την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού για την βελτίωση της διανομής θα προχωρήσει η οργανωτική αναδιάταξη των ΕΛΤΑ, βάσει και των υπόλοιπων εργαλείων που δίνουν οι διατάξεις για τον μετασχηματισμό της χρεωμένης εταιρείας, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή.

  Μεταξύ αυτών των εργαλείων βρίσκονται οι εσωτερικές μετατάξεις, αλλά και οι μετατάξεις σε άλλους οργανισμούς και ΔΕΚΟ του δημοσίου. Αντίστοιχες διατάξεις είχαν χρησιμοποιηθεί και στην  εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του ΟΣΕ (ν. 3891/2010) που προέβλεπε μεταξύ άλλων την υποχρεωτική μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και ο ν. 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό του ομίλου της ΔΕΗ.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου κινήθηκε στον προϋπολογισμό των περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει υπολογίσει ότι μόνο από τη μείωση του προσωπικού, μέσω της εθελουσίας αλλά και μετατάξεων όπως έγινε στον ΟΣΕ, το ετήσιο όφελος για την εταιρεία θα προσεγγίσει τα 70 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ήταν 5.615 άτομα, ενώ το μισθολογικό κόστος ανερχόταν στα 179,2 εκατ. ευρώ.

  Οι αλλαγές στη διανομή

  Ο δρόμος για την μείωση του προσωπικού άνοιξε με την αλλαγή στις υποχρεώσεις παραδόσεων αλληλογραφίας. Ειδικότερα, απο τις αρχές του χρόνου καταργήθηκαν οι στόχοι για παράδοση την επόμενη ημέρα από την κατάθεση (D+1) για το 87% της αλληλογραφίας και για τρεις ημέρες μετά την κατάθεση (D+3) για το 98% της αλληλογραφίας. Οι νέοι στόχοι είναι μέχρι τρεις ημέρες (D+3) για την παράδοση του 90% και μέχρι πέντε ημέρες (D+5) για το 98%.

  H διανομή στις μεγάλες πόλεις της χώρας ακολουθεί τον κανόνα της επίδοσης σε D+3, ενώ η συχνότητα εξυπηρέτησης των περιοχών - οικισμών εξαρτάται από τον πληθυσμό και διαμορφώνεται τουλάχιστον σε μια φορά την εβδομάδα και το πολύ κάθε τρεις ημέρες.

  Οι αντιδράσεις

  Η μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων που προβλέπει το πλάνο εξυγίανσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Πολλοί δήμαρχοι νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών έχουν προειδοποιήσει για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη μείωση του προσωπικού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, για δραματική μείωση της συχνότητας διανομής και στην Αττική έχουν προειδοποιήσει και οι εργαζόμενοι.

  Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πάντως, πως η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά στην εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντικειμενικές συνθήκες που έχουν προκύψει στην ταχυδρομική αγορά, με τη συρρίκνωση του όγκου του συμβατικού έργου, αλλά και τα δεδομένα που έχουν προκύψει για την ίδια την εταιρεία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της.

  Στόχος κυβέρνησης, Υπερταμείου και διοίκησης είναι τα ΕΛΤΑ να "γυρίσουν” σε κερδοφορία με τις αλλαγές αυτές και στη συνέχεια όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, να εισέλθει ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ