Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 08:27

  Λήγει η προθεσμία στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-Βιομηχανίας για τα τιμολόγια

  Λήγει η προθεσμία στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-Βιομηχανίας για τα τιμολόγια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Λήγει την ερχόμενη Παρασκευή το τελεσίγραφο που έχει θέσει η ΔΕΗ προς τους μεγάλους ενεργοβόρους πελάτες της, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση των νέων τιμολογίων.

  Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στις επιστολές που έχει αποστείλει, η ΔΕΗ  ζητεί αυξήσεις που φτάνουν έως και το 50% και παράλληλα θέτει όρους που η πλευρά της βιομηχανίας θεωρεί ότι είναι ασύμβατοι με τους κοινοτικούς κανόνες για την ενεργειακή αγορά.

  Επιπρόσθετα στις επιστολές που έχει αποστείλει η ΔΕΗ προς τη βιομηχανία αναφέρει ξεκάθαρα ότι μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας σύμβασης προμήθειας, "παύει να υφίσταται μεταξύ ημών συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας".

  Επιπλέον η ΔΕΗ στην ουσία έχει παρατείνει επί δίμηνο τη διαπραγμάτευση και όχι τις υφιστάμενες συμβάσεις, καθώς διατηρεί την επιφύλαξη να ισχύσει αναδρομική εκκαθάριση από 1.1.2021.

  Βεβαίως η κίνηση της ΔΕΗ να θέσει τελεσίγραφο στη βιομηχανία για την αποδοχή των προτάσεών της, χαρακτηρίζεται από κύκλους των ενεργοβόρων καταναλωτών ως προσχηματική. Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η παράταση επ᾽ αόριστο της διαπραγμάτευσης της υψηλής τάσης με τη ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες θα παραμείνουν "όμηροι" της όποιας τελικής απόφασης, η οποία μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία επιδιώκει τη λήξη της εκκρεμότητας "εδώ και τώρα” προκειμένου όπως αναφέρουν πηγές των ενεργοβόρων καταναλωτών να λήξει η αβεβαιότητα.

  Το μεγαλύτερο αγκάθι στις μέχρι τώρα συζητήσεις, αφορά στην κατάργηση από πλευράς ΔΕΗ του νυχτερινού τιμολογίου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από τη χαλυβουργία. Επιπλέον η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια που προτείνει ενσωματώνει ρήτρα προσαύξησης συνδεδεμένη με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ εισάγει ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%. Ωστόσο η βιομηχανία θεωρεί ότι βάσει κανόνων της ΕΕ αλλά και του κώδικα προμήθειας, η πρόταση αυτήνα εφαρμοστεί καθώς εμποδίζει πρακτικά τη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης.=

  Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ παραμένει αμετακίνητη στη θέση που έχει διατυπώσει ότι δεν μπορεί να διαθέτει ενέργεια σε ενεργοβόρους πελάτες της κάτω του κόστους.

  Η ΔΕΗ επιπλέον τονίζει ότι τα νέα τιμολόγια που προτείνονται σχεδιάστηκαν με βάση το καινούριο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, target model, και ακολουθούν την πεπατημένη των τιμολογίων που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ