Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 07:45

  Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων

  Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Tα τελευταία χρόνια η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Γαλλία, έχει καταστεί το πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενο Interconnection Hub της Ευρώπης, με 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps, που καταλήγουν απευθείας στη Μασσαλία και τα οποία συνδέουν 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους , σε 43 χώρες - με ένα σωρευτικό ΑΕΠ που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η Μασσαλία να θεωρείται η κορυφαία ψηφιακή πύλη μεταξύ της Ευρώπης και των περιοχών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

  Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να την καταστήσει έναν εξίσου σημαντικό κόμβο διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων από την Ευρώπη, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και αντίστροφα εκτιμά η Lamda Hellix, η ελληνική εταιρεία που εδώ και ορισμένους μήνες αποτελεί μέλος του αμερικανικού ομίλου Digital Realty.

  Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να επεκταθούν οι επτά υπάρχουσες γραμμές υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων αλλά και να ολοκληρωθούν τα νέα μεγάλα data centers, όπως αυτά που έχει ανακοινώσει η Microsoft. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Digital Realty-Lamda Hellix σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για την δημιουργία δύο μεγάλων data centers σε Αθήνα και Κρήτη, τα οποία θα προστεθούν στα υπάρχοντα data centers της εταιρείας.

  "Η Digital Realty σκοπεύει να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή νέων world-class data centers σημαντικού μεγέθους. Η επένδυση αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας αναπτυξιακής στρατηγικής της και του οράματός της για τη δημιουργία "κόμβων διασύνδεσης" σε περιοχές όπου οι πελάτες χρειάζονται εύκολα προσβάσεις σε υπηρεσίες διασύνδεσης, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ευημερία των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων της”, αναφέρει χαρακτηριστικά στη νέα της εταιρική παρουσίαση η Lamda Hellix, ως μέλος του ομίλου Digital Realty.

  "Μέσω του σημαντικού αναπτυξιακού επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει νέα, καινοτόμα data centers παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα, η Digital Realty θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους πλέον ανερχόμενους και ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειο καθώς και πύλη εισόδου στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη”, αναφέρεται ακόμη χωρίς να ανακοινώνεται μέχρι στιγμής συγκεκριμένο ύψος επενδύσεων.

  Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης

  Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης στη διακίνηση δεδομένων είναι πολύ μεγάλα στη χώρα μας, η οποία μέχρι στιγμής έχει μείνει εκτός του συγκεκριμένου τομέα. Τα διεθνή καλώδια οπτικών ινών που είναι ποντισμένα στη Μεσόγειο συγκεντρώνονται κυρίως στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Κύπρο, με την Ελλάδα να απουσιάζει από τον συγκεκριμένο χάρτη.

  Ως αποτέλεσμα στη χώρα μας  διαθέτουμε μόλις 12 data centers, ενώ η Τουρκία διαθέτει 33, η Βουλγαρία 23 και η Ιταλία 121. Συνολικά, βάσει των στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου υπάρχουν περισσότερα από 580 κέντρα δεδομένων από τα οποία μόλις δώδεκα βρίσκονται στην Ελλάδα.

  Επενδύσεις, όπως της Microsoft και της Digital Realty που αναμένεται να προσεγγίζουν τα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν σταδιακά να θέσουν τον Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των δικτύων οπτικών ινών και των data centers.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:04 23/02

  PwC: Υγεία και κοινωνική μέριμνα οι τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνολογία 5G

  Τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα από την εφαρμογή του 5G θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες, προσθέτοντας 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ...

  08:50 21/02

  Πιο οικονομικά... προσιτά γίνονται τα 5G κινητά

  Νέες συσκευές της μεσαίας και της χαμηλής κατηγορίας τιμής γίνονται διαθέσιμες στην ελληνική αγορά.

  13:40 19/02

  Επιλέγοντας το tablet που θα γίνει το δεξί σου χέρι

  Ποιος είπε ότι για να φέρεις εις πέρας τις καθημερινές σου εργασίες χρειάζεσαι ένα άβολο desktop ή ένα πανάκριβο laptop;

  09:30 12/02

  Feel Your Beat of Love: Με κάθε αγορά Huawei Watch GT 2 Pro, δώρο το Huawei Watch FIT!

  Από 1 έως και 14 Φεβρουαρίου, το Huawei Watch FIT διατίθεται ως δώρο μαζί με κάθε αγορά Huawei Watch GT 2 Pro!

  11:10 10/02

  WIND Ελλάς: Εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επόμενη γενιά δικτύων 5GSA για εφαρμογές ρομποτικής

  Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο πέμπτης γενιάς στη χώρα μας που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και αποτελεί την τελευταία λέξη στην αρχιτεκτονική δικτύων, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική...

  08:40 09/02

  Facebook: Σχεδιάζει να αφαιρεί πλέον τις αναρτήσεις με ψευδείς ισχυρισμούς για τα εμβόλια

  Από τον Οκτώβριο έχει απαγορευτεί να περιέχονται τέτοιοι ισχυρισμοί σε διαφημίσεις ιδιωτών ή εταιρειών στο Facebook.

  16:13 01/02

  Smartwatch για άτομα με προβλήματα ακοής, από τους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

  Η λέξη της εταιρίας αποτελεί σύνθεση του vibrating (δόνηση) και του Band (κολιέ).

  08:36 31/01

  1,8 εκατ. smartphones αγόρασαν οι Έλληνες το 2020

  Μόλις τέσσερις παίκτες μοιράζονται το 94% της αγοράς. Η Samsung βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση κατέχοντας ένα μερίδιο που ξεπέρασε το 33%.

  16:25 29/01

  Σφάλματα ασφαλείας σε προϊόντα της Apple - Κάντε επειγόντως update

  Η εταιρεία έκανε τις αναβαθμίσεις λογισμικού iOS 14.4 διαθέσιμες την Τρίτη.

  15:07 26/01

  Υποδομές cloud: Τι χρειάζεται για το επόμενο βήμα στην ψηφιακή αναβάθμιση της επιχείρησής σας

  Για τις επιχειρήσεις οι ψηφιακές υποδομές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πάγια στοιχεία τους.