Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 07:39

  Το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς

  Το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2020 και τις ταυτόχρονες ενημερώσεις επενδυτών και αναλυτών μέσω ειδικών παρουσιάσεων περιμένει η αγορά για τα επόμενα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου και για τα πλάνα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου. Ορόσημο θεωρείται η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς πιθανότατα θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις γύρω στα μέσα Μαρτίου.

  Αναλυτές σημειώνουν ότι δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη στην επιλογή του χρόνου, των επόμενων κινήσεων και των σχεδίων μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου. Πρώτος παράγοντας αποτελούν οι συνθήκες στις αγορές (όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις). Δεύτερος παράγοντας αποτελεί η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ για τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις και για τη νομική προστασία των μελών του ΤΧΣ.

  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η σχετική νομοθεσία είναι θέμα εβδομάδων και εντός Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει με τις αλλαγές και ότι η συζήτηση ορισμένων λεπτομερειών βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι αλλαγές του νόμου του ΤΧΣ, σε αυτή τη φάση, θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίων, τη νομική προστασία των μελών του και τα κριτήρια διορισμού μη εκτελεστικών μελών δ.σ. στις τράπεζες. Από αυτές τις τρεις αλλαγές, οι δύο πρώτες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους καθώς σχετίζονται με μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε τράπεζες. Σε δεύτερη φάση, όπως έχει δημοσιεύσει το Capital.gr, το υπ. Οικονομικών θα προωθήσει μια γενικότερη αλλαγή ως προς το μέλλον, το ρόλο και τον στόχο του ΤΧΣ.

  Επιστρέφοντας στην Πειραιώς, η Τράπεζα, με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι υπάρχουν επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσης, περιλαμβανομένης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς, ωστόσο αυτό να έχει ακόμα αποφασιστεί. Όπως ανακοίνωσε, στην περίπτωση που αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα γίνει παράλληλα με ιδιώτες επενδυτές, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία εταιρική απόφαση από την Τράπεζα για υλοποίηση κάποιας από τις εξεταζόμενες πιθανές επιλογές.

  Στο μεταξύ, ο Όμιλος Πειραιώς παραμένει πλήρως προσηλωμένος στην εφαρμογή του ήδη δημοσιοποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου μετασχηματισμού της Τράπεζας. Σημαντικό στοιχείο του σχεδίου αυτού αποτελεί η στρατηγική επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με πλήθος συναλλαγών και λύσεων, η οποία συνδέεται στενά με την επίτευξη υγιούς κερδοφορίας και εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας.

  Οι κινήσεις για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ εντός του 2021 και συνολική αποαναγνώριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους άνω των 21 δισ. ευρώ τη διετία 2021-2022 είναι οι εξής:

  1. Πώληση του δικτύου POS (carve-out) εντός του πρώτου τριμήνου με όφελος 0,3 δισ. ευρώ.

  2. Τιτλοποιήσεις -εκδόσεις- συνθετικών ομολόγων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ, με συνολικό κεφαλαιακό κέρδος 0,3 δισ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2021).

  3. Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ύψους 0,4 δισ. με κέρδος 0,1 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.

  4. Εξοικονόμηση από τις πληρωμές CoCo του 2020-2021, με όφελος 0,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του 2021.

  5. Κεφαλαιακά κέρδη από swap κλπ, με όφελος 0,4 δισ. εντός του 2021. Ήδη, με ένα πρόσφατο swap με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου αξίας 3,6 δισ. κατέγραψε κέρδη 200 δισ. ευρώ.

  6. Έκδοση ομολογιακού δανείου με κεφαλαιακό όφελος 0,6 δισ. ευρώ.

  7. Νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 7 δισ. εντός του 2021 και 7 δισ. εντός του 2022.

  Οι πρώτες τέσσερις δράσεις δημιουργούν κοινό εσωτερικό κεφάλαιο (buffer) 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παρουσίαση της Τράπεζας σε επενδυτές, οι τέσσερις πρώτες κινήσεις (και τα κεφαλαιακά κέρδη που δημιουργούνται) είναι ικανές για την αποαναγνώριση επιπλέον κόκκινων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ εντός του 2021, πέραν του προγράμματος Ηρακλή. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η συναλλαγή της τιτλοποίησης 1,9 δισ. κόκκινων δανείων και στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης επιπλέον 5 δισ. (Vega). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του υπ. Οικονομικών, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκφράσει το ενδιαφέρον για επιπλέον τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ εντός του 2021, στο πλαίσιο του Ηρακλή 2, και άλλα 7 δισ. ευρώ το 2022.

  Από τις παραπάνω κινήσεις, ήδη προκύπτει κεφαλαιακή ενίσχυση 2 δισ. μέσα στο 2021 και συνολική μείωση κόκκινων δανείων 26 δισ. (7 δισ. μέσω Ηρακλή 1 και 14 δισ. μέσω Ηρακλή 2 και επιπλέον 5 δισ., δυνητικά στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό τα 2 δισ. του εσωτερικού κεφαλαίου).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ