Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 08:08

  Προχωρά η AMK της Aegean που θα ξεκλειδώσει την κρατική ενίσχυση

  Προχωρά η AMK της Aegean που θα ξεκλειδώσει την κρατική ενίσχυση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης η Αegean. Στις 12 Μαρτίου οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν για την διενέργεια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.  

  Ακόμη, καλούνται να αποφασίσουν και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της εταιρείας, που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ΑΜΚ, που θα διατεθούν στο ελληνικό δημόσιο. 

  Αυτά είναι και τα δύο απαραίτητα βήματα που θα "ξεκλειδώσουν” την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να καταβληθεί στην Aegean, λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Σημειώνεται πως τα 120 εκατ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης μαζί με τα 60 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού έρχονται να προστεθούν στο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η εταιρεία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ακόμη η Aegean τους τελευταίους μήνες έχει αντλήσει περί τα 90 εκατ. ευρώ από ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή κεφαλαίου κίνησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

  Αυτά τα κεφάλαια είναι αναγκαία καθώς τα 120 εκατ. ευρώ μπορούν να καλύψουν ένα μόνο μικρό τμήμα των λειτουργικών ζημιών της Aegean λόγω της καθίζησης του πτητικού έργου, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία στο εννεάμηνο του 2020 κατέγραψε απώλεια ρευστότητας (cash burn) της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, τα 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.  

  Οι υποχρεώσεις της Aegean

  Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. στην Aegean αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη άμεσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού για την περίοδο 23 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2020.

  Εκτός όλων των άλλων, η Aegean υποχρεούται να υποβάλει έως τις 30 Ιουνίου 2021 στις αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη έκθεση των εσόδων και εξόδων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της μεταφοράς επιβατών για την συγκεκριμένη περίοδο, πιστοποιημένη από ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση, αλλά και τυχόν άλλες ενισχύσεις για την πανδημία δεν ξεπερνά τις ζημιές της εταιρείας λόγω του COVID-19.

  Η ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Γ.Σ. 

  Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που συγκαλεί η εταιρεία για την Παρασκευή 12 Μαρτίου και ώρα 13.00 μέσω τηλεδιάσκεψης θα συζητηθούν τα εξής τρία θέματα: 

  1. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, δυνάμει των άρθρων 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 ως προς την άντληση των εκεί προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον €60.000.000.

   2. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 56 παρ. 2, 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, για την έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018, και διάθεση αυτών στην Ελληνική Δημοκρατία με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021.

  3. Τροποποίηση των άρθρων 3, 8, 15 και 19 του Καταστατικού της Εταιρείας

  kostaskets@capital.gr 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ