Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Φεβ-2021 09:18

  Βιαστική η παρέμβαση της ΡΑΕ στην αγορά ηλεκτρισμού

  Βιαστική η παρέμβαση της ΡΑΕ στην αγορά ηλεκτρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου στην αγορά εξισορρόπησης δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικών αλλά συγκυριών λόγω ευέλικτων μονάδων που ήταν σε συντήρηση, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη.

  Αυτό τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο συνέδριο Athens Energy Dialogues ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi ανέφερε ότι ανάλογα προβλήματα με την ελληνική αγορά αντιμετώπισαν όλες οι αγορές της Ευρώπης όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το target model. Τόσο ο κ. Μπενρουμπή όσο και ο κ. Τesti χαρακτήρισαν την παρέμβαση της ΡΑΕ ως βιαστική.

  Η ΡΑΕ λειτούργησε υπό πίεση και σε πανικό και προχώρησε σε παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ελεύθερη αγορά ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή ενώ ο κ. Testi  ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας όπου ο Ρυθμιστής πήρε μέτρα τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή της νέας αγοράς.

  Μάλιστα ο κ. Μπενρουμπή υποστήριξε ότι η ΡΑΕ οφείλει να επιβάλει έναν μηχανισμό παρακολούθησης στην προημερήσια αγορά διότι αυτή δίνει τη βάση για τη λειτουργία του target model και σε αυτήν την αγορά είναι που παρατηρούνται ιδιότυπες συμπεριφορές.

  Θα πρέπει να διερευνηθεί πως μια αγορά με μεγάλη συμμετοχή λιγνιτικων μονάδων, ήταν εξαγωγική,  λόγω των χαμηλών τιμών στην προημερήσια αγορά  από συστηματικά μη κοστοστρεφείς προσφορές ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή, υπογραμμίζοντας ότι δεν  μπορεί η Αρχή να αλλάζει συνεχώς τους κανόνες καθώς αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

  Στο θέμα της ιδιότυπης λειτουργίας της προημερήσιας αγοράς αναφέρθηκε στην ίδια συζήτηση και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων, τονίζοντας ότι παρά την κρίση και την υψηλή ζήτησης και ενώ ζητείται από τη βιομηχανία να μειώσει φορτία, η τιμή στην προημερήσια αγορά παραμένει χαμηλά και υπάρχουν εξαγωγές προς την Ιταλία.

  Ο κ. Κοντολέων ωστόσο χαρακτήρισε αναγκαία την παρέμβαση της ΡΑΕ αν και όπως είπε δεν ήταν επαρκής, ενώ ζήτησε να υπάρξει αναδρομική διόρθωση των τιμών. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές) τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός φόρουμ συζήτησης με μόνιμο χαρακτήρα όπου θα μπορούν όλοι οι φορείς και οι παίκτες της αγοράς να συνομιλούν για τα κρίσιμα θέματα της αγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ