Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 07:38

  Τι προβλέπει ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας

  Τι προβλέπει ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με το πλεονέκτημα των υψηλών κεφαλαίων και με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6,1 δισ. που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 60% με μία συναλλαγή, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες σε επενδυτές τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου προς το νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό της μοντέλο.

  Η έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 και στο στόχο για μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά μέσω της τιτλοποίησης που ανακοινώθηκε και μιας ακόμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ηρακλή 2.

  Η αίτηση που κατατέθηκε για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6,1 δισ. ευρώ στον Ηρακλή 1 περιλαμβάνει χορηγήσεις υψηλής διαβάθμισης (senior) 3,31 δισ. ευρώ που καλύπτονται με εγγύηση του Δημοσίου, όπως προβλέπει ο Ηρακλής.

  Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου το αργότερο, η Εθνική Τράπεζα θα περιορίσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων (χρηματοδοτικά ανοίγματα - NPEs) κάτω από το 15%.

  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Εθνική προγραμματίζει να πάρει μέρος και στον Ηρακλή 2, ο οποίος θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου, με περίπου 7 δισ. ευρώ, μειώνοντας πλέον τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό και κάτω του 5%, όπως έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκές αρχές, μέχρι τα τέλη του 2022.

  Η τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το 77% των στεγαστικών δανείων. Επίσης, περίπου το 90% του χαρτοφυλακίου δανείων που τιτλοποιείται είναι εξασφαλισμένο με ακίνητα και περιλαμβάνει 190.000 δάνεια από 80.000 δανειολήπτες. Η κατανομή των δανείων είναι: 77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και δάνεια προς μικρομεσαίες και 5% καταναλωτικά.

  Μετά την αίτηση για την κάλυψη του senior τμήματος της τιτλοποίησης (3,31 δισ., δηλαδή περίπου της μισής τιτλοποίησης) ακολουθεί η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτο τριμήνου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή η μεταβίβαση του ομολόγου στους επενδυτές (εντός β’ τριμήνου 2021).

  Οι 6 πυλώνες

  Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη προετοιμάσει και δρομολογεί την εσωτερική της αναδιάρθρωση για την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων προς το νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο. Το πλάνο στηρίζεται σε έξι πυλώνες:

  1. Υγιής ισολογισμός: Ο πυλώνας αυτός προβλέπει την ολοκλήρωση των συναλλαγών Marina και Danube, δηλαδή την τιτλοποίηση και πώληση κόκκινων δανείων 0,3 δισ. ευρώ και 0,2 δισ. από Κύπρο και Ρουμανία, αντίστοιχα. Η συμφωνία για τα πρώτα 0,3 δισ. έχει υπογραφεί και ο αγοραστής είναι η Bain Capital. Επίσης, στον πρώτο πυλώνα του μετασχηματισμού προς το νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ του Ηρακλή 1 με την κωδική ονομασία Frontier. Τέλος, ο πυλώνας αυτό προβλέπει ένα πλέγμα δράσεων για την παρακολούθηση των κόκκινων δανείων σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τον περιορισμό νέας γενιάς καθυστερήσεων από την πανδημία

  2. "Τράπεζα Πρώτης Επιλογής”: Αυτή είναι η κωδική ονομασία του δεύτερου πυλώνα που περιλαμβάνει ενίσχυση της επιχειρηματικής τραπεζικής και της σταυροειδείς πωλήσεις, τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για μικρές επιχειρήσεις (περιλαμβανομένης της υπηρεσίας μακρόθεν τραπεζικού εκπροσώπου), μετασχηματισμός του δικτύου με περιορισμό των φυσικών καταστημάτων και ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών. Στόχος να γίνει η πρώτη τράπεζα στην αγορά στις άμεσες και online χρηματοδοτήσεις καταναλωτικών αναγκών.

  3. Αποτελεσματικότητα και ευελιξία: Πρόκειται να προχωρήσει εθελουσία έξοδος, αυστηρή αξιολόγηση της τράπεζας και των θυγατρικών, εντοπισμός ευκαιριών για περαιτέρω μείωση κόστους στη μετά covid εποχή, στο πλαίσιο του νέου λειτουργικού μοντέλου. Ενίσχυση ενός συστήματος μέτρησης για την αξιολόγηση των κέντρων κόστους (value based management).

  4. Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και επανασχεδιασμός των κέντρων υποστήριξης και του κεντρικού συστήματος.

  5. Ανθρώπινο δυναμικό και κουλτούρα: Έναρξη προγράμματος αξιολόγησης και κινήτρων για το προσωπικό, δημιουργία και ενσωμάτωση κουλτούρας και ενίσχυση εκπαίδευσης κυρίως σε θέματα ηγεσίας και σχέσεων με πελάτες. 

  6. Διαφάνεια, έλεγχος και συμμόρφωση: Συνέχιση της ενίσχυσης των εσωτερικών ελέγχων, της διαχείρισης των λειτουργικών και πιστωτικών κινδύνων. Εκσυγχρονισμός της πιστοληπτικής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ