Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 00:05

  Κρίσιμη η 12η Φεβρουαρίου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Κρίσιμη η 12η Φεβρουαρίου για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην παράταση οδηγείται η πολύμηνη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ακόμα σχετικά με το ντιλ με το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners. To θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί ξανά πιθανότητα στις 12 Φεβρουαρίου.

  Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και CVC, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία τριών εναλλακτικών σεναρίων.

  Το πρώτο σενάριο σε προτεραιότητα είναι η απευθείας πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό CVC. Δηλαδή να επέλθει συμφωνία για τη μεταβίβαση του 80% των μετοχών της ασφαλιστικής στο CVC.

  To δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διάθεση πλειοψηφίας μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή τη δημόσια προσφορά άνω του 51% έως 80% των μετοχών της ασφαλιστικής.

  Το τρίτο σενάριο προβλέπει την Εθνική Τράπεζα να προχωρά σε ιδιωτική τοποθέτηση πάλι για την πλειοψηφία των μετοχών της ασφαλιστικής. Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείται να συνδυαστεί δημόσια και ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό, ξεκινώντας μία πολύμηνη διαπραγμάτευση, η οποία πήρε μεγαλύτερη διάρκεια λόγω της πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δύο πλευρές εμφανίζονταν να έχουν προχωρήσει πολύ κοντά σε συμφωνία, η οποία αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις δεν προχωρήσαν με τον αναμενόμενο τρόπο και τον Ιανουάριο του 2021 άρχισε να ξεθωριάζει η πιθανότητα του ντιλ και να ενισχύεται το ενδεχόμενο για δημόσια προσφορά ή και ιδιωτική τοποθέτηση μέσω Χρηματιστηρίου.

  Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε η πιθανότητα του ντιλ, ύστερα από βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί το ντιλ. Το γεγονός ότι το CVC δεν διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική (και τις συνεχίζει μέχρι τώρα) αποτελεί ένδειξη ότι η πιθανότητα του ντιλ παραμένει ορατή, χωρίς πάλι να προεξοφλείται. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε τη νέα προσφορά και το γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και αποφάσισε να επενεξετάσει το ντιλ με τη CVC εντός Φεβρουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 12 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει κάτι ως δεδομένο, μολονότι οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τις πιθανότητες για το ντιλ με τη CVC. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό το μεγάλο ντιλ κρατά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κάτι το οποίο για τους γνώστες της αγοράς θεωρείται επόμενο, λόγω του μεγέθους της συμφωνίας και των αλλαγών που θα επιφέρει στα δεδομένα της αγοράς.

  Διαβάστε επίσης:

  Επανέρχεται το σενάριο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Partners

  Επί ξυρού ακμής το deal Εθνικής Ασφαλιστικής - CVC Partners

  Εντός Ιανουαρίου οι εξελίξεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ