Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 11:56

  Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις της νέας διοίκησης στην Ελλάκτωρ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Ελάχιστο χρόνο προσαρμογής εκτιμάται ότι θα έχει η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ που αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου απαιτούν άμεσες λύσεις, ενώ ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός δεν έχει παρουσιαστεί. 

  Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και ειδικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ξενόφος καλούνται με το καλημέρα να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της κατασκευαστικής θυγατρικής Άκτωρ, που παραμένει και ο "μεγάλος ασθενής” του ομίλου. 

  Οι προθέσεις των μετόχων 

  Η προηγούμενη διοίκηση, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, είχε προτείνει στη Γενική Συνέλευση την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και την ενίσχυση της Άκτωρ με περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους μετόχους. 

  Οι προθέσεις της νέας διοίκησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ωστόσο η Reggeborgh Invest, που πρότεινε και το νέο διοικητικό συμβούλιο, δηλώνει έτοιμη να στηρίξει κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελλάκτωρ, όπως μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αφού εξεταστούν όμως τα στοιχεία της εταιρείας από τη νέα διοίκηση. Στην παρουσίαση που πραγματοποίησε το ολλανδικό fund τον Δεκέμβριο αναφέρεται ότι άμεση προτεραιότητα είναι η διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάκτωρ και οι θυγατρικές του και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου

  Ένα ζητούμενο είναι το τι θα κάνει η πλευρά των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, η οποία μπορεί να έχασε τη χθεσινή μάχη για τη διοίκηση του ομίλου, αλλά παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, τουλάχιστον σε όρους δικαιωμάτων ψήφου. Και αυτό διότι οι δύο εφοπλιστές ελέγχουν το 25,58% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ βάσει της συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών της Pemaonaro Limited. Ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι το αν πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του πρώτου πακέτου μετοχών, η οποία σύμφωνα με την παραπάνω συμφωνία ήταν προγραμματισμένη να γίνει προχθές Τρίτη 26 Ιανουαρίου. 

  "Ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ελλάκτωρ ευχόμαστε καλή έναρξη εργασιών στο νέο ΔΣ του οποίου την δραστηριότητα θα παρακολουθούμε στενά και με ενδιαφέρον”. Η παραπάνω δήλωση που έκανε μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση εκπρόσωπος των κυρίων Μπάκου-Καϋμενάκη δείχνει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι οι δύο εφοπλιστές θα παρακολουθούν στενά τις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης, έτοιμοι να παρέμβουν όπου χρειαστεί. 

  Οι επόμενοι σταθμοί 

  Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές διοικήσεων στις θυγατρικές και ειδικά στην Άκτωρ (διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου) αλλά και στη REDS (διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ιωάννης. Μωραΐτης) που καλείται να υλοποιήσει και την ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου. 

  Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 1η Απριλίου 2021. Τότε έχει οριστεί εκ νέου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μετά από απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ λόγω των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν αιτηθεί οι κοινοπραξίες "ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.” και "VINCI HIGHWAYS S.A.S - VINCI CONCESIONES S.A.S - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε”. Δεσμευτική προσφορά έχει ήδη υποβάλει η κοινοπραξία "ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECT S.A.”

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ