Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 20:37

  Στην τελική ευθεία ο Ηρακλής 2

  Στην τελική ευθεία ο Ηρακλής 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και τα ποσά για το δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων (Ηρακλής 2), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κλείνει τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους θεσμούς ώστε να να νομοθετηθεί μέσα στο Μάρτιο και να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2021.

  Σύμφωνα με τα ποσά που έχουν προτείνει οι τράπεζες και βάσει των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και ευρωπαϊκών αρχών, ο Ηρακλής 2 θα αφορά σε συνολικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 30-32 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να καλύπτει μέχρι το ποσό των 12 δισ. ευρώ.

  Ο Ηρακλης 2 πρόκειται να είναι έτοιμος πρακτικά και να νομοθετηθεί το Μάρτιο, όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr, με ημερομηνία έναρξης την 1η Μαΐου και λήξη τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή θα έχει την ίδια διάρκεια με τον Ηρακλή 1.

  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πρόγραμμα Ηρακλής 2 εισέλθει η Τράπεζα Πειραιώς με δύο τιτλοποιήσεις των 7 δισ. ευρώ η μία. Η πρώτη τιτλοποίηση των 7 δισ. θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, ενώ η δεύτερη (επίσης 7 δισ.) πιθανότατα στις αρχές του 2022. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει να πάρει μέρος με τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπο ποσό του Ηρακλής 2 (μέχρι τα 32 δισ.) αναμένεται να τα μοιραστούν Alpha Bank και Eurobank με τιτλοποιήσεις γύρω στα 4-5 δισ. η μία. Υπενθυμίζεται ότι στον Ηρακλή 1 πήρε μέρος η Εθνική με τιτλοποιήσεις δανείων 6,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 10,8 δισ., η Πειραιώς με 7 δισ. και η Eurobank με 7,5 δισ. ευρώ. Πρώτη εισήλθε η Eurobank και ολοκληρώθηκε η συναλλαγή της Alpha Bank. Η Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 2 δισ. και σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 δισ., ενώ η Εθνική ολοκληρώνει τη διαδικασία εντός τριμήνου. 

  Η κυβέρνηση σταθμίζει τη στιγμή αυτή τις βελτιωτικές προτάσεις που έχουν εισηγηθεί οι τράπεζες, ώστε να περιληφθούν στην τελική απόφαση που αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ηρακλής 2 θα βασίζεται στο πετυχημένο μοντέλο του Ηρακλή 1 και πρόθεση είναι να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις, οι οποίες, όμως, θα περιορίζονται περισσότερο σε διαδικαστικά θέματα. Όπως εξηγούν, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος ή όποια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, θα διατηρήσει όλα τα τεχνικά σημεία που επέφεραν προστασία και δημιουργία κεφαλαίων στις τράπεζες (όπως ο Ηρακλής 1), χωρίς να τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης ή συμμόρφωσης με τις κοινοτικές οδηγίες.

  Μία από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που όμως αποτελούν "κλειδί” για την επιτυχία του προγράμματος είναι η λεγόμενη "μηδενική στάθμιση κινδύνου” στα κεφάλαια των τραπεζών. Όπως και στον Ηρακλή 1, έτσι και στον Ηρακλή 2, τα senior δάνεια και με την εγγύηση του Δημοσίου δεν επιβαρύνονται τα κεφάλαια των τραπεζών. Αυτό, σε χώρες με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (investment grade) είναι δεδομένο, εξηγούν πηγές του υπ. Οικονομικών. Η Ελλάδα ενέταξε τον Ηρακλή σε αυτή την κατηγορία χωρίς η ελληνική οικονομία να έχει αξιολόγηση investment grade. Σε αντίθετη περίπτωση, η κεφαλαιακή επιβάρυνση για τις τράπεζες θα ήταν γύρω στα 3 δισ. με 4 δισ. συνολικά (για κάθε Ηρακλή).

  Οι ίδιες πηγές προσθέτουν την ευχέρεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να ενισχύουν ρευστότητα και να δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο (buffer). Ενισχυτικά λειτουργούν ο εταιρικός τους μετασχηματισμός και η δυνατότητα για swap ελληνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η ολοκλήρωση του Ηρακλή 1, σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες, οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν τον δείκτη κόκκινων δανείων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων κάτω του 5% μέχρι τα τέλη του 2022, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η Κομισιόν. Οι νέες συνθήκες που επιτρέπουν στις τράπεζες να ενισχύσουν τόσο τη ρευστότητα όσο και τα κεφάλαιά τους (ποσοτικά και ποιοτικά), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη και η οικειοτητα των επενδυτών λόγω Ηρακλή 1, η βαθύτερη δευτερογενής αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η ανάπτυξη αγοράς CDS με τα οποία υπολογίζεται το κόστος της εγγύησης του Δημοσίου, η ανάπτυξη και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά και η εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συμπληρωματικό αλλά ζωτικής σημασίας κομμάτι αποτελεί ο νέος πτωχευτικός προκειμένου να έχει νόημα και να λειτουργήσει ο Ηρακλής προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί κριτήριο για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Ήδη, μέσα στο 2021 η πλειονότητα των δανείων και των τραπεζών αναμένεται να κατέβουν σε μονοψήφια ποσοστά ως προς το σύνολο των πιστώσεων. Τέλος, το άνοιγμα του Δημοσίου στις αγορές ομολόγων και η δυνατότητα των τραπεζών για swaps με ομόλογα Δημοσίου, αλλά και η δημιουργία buffer μέσω του hive-down θα βελτιώσουν και την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Υπενθυμίζεται ότι σε swap ομολόγων έχουν προχωρήσει και οι τέσσερις συστημικές (ETE 3,3 δισ., Alpha Bank 1,67 δισ., Πειραιώς 3,6 δισ., Eurobank 1,2 δισ.).

  Η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ότι όλα τα μέτρα στήριξης και οι θεσμικές αλλαγές (περιλαμβανομένων των ανωτέρω) είναι ορθά, αλλά δεν επαρκούν και προειδοποιεί για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στη μείωση των κόκκινων δανείων, την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων τους. Η ΤτΕ, αναλύοντας τα στοιχεία του 2020 και τις τάσεις για το 2021 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία της κακής τράπεζας (ACM) που έχει προτείνει είναι αναπόφευκτη προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα οι απαιτήσεις αναβαλλόμενης φορολογίας, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η Κομισιόν και τα αρμόδια όργανά της.

  Διαβάστε επίσης

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ