Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 08:25

  Τι σημαίνει για ΔΕΗ και αγορά ηλεκτρισμού η συμφωνία για το "anti trust case"

  Τι σημαίνει για ΔΕΗ και αγορά ηλεκτρισμού η συμφωνία για το "anti trust case"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδοπουλου

  Νέα δεδομένα δημιουργούνται για την αγορά ηλεκτρισμού μετά τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τα μέτρα συμμόρφωσης σχετικά με το περίφημο anti trust case, δηλαδή την υπόθεση καταδίκης της Ελλάδας για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη.

  Η υπόθεση η οποία έχει χρονικό βάθος άνω των 14 ετών, οδηγείται σε οριστική διευθέτηση με βασικό επανορθωτικό μέτρο την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικά καθοριζόμενου μηχανισμού διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

  Στην ουσία η ΔΕΗ θα κληθεί να διαθέσει τμηματικά σε ανεξάρτητους προμηθευτές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs).

  Τα κύρια σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν έχουν ως εξής:

  Τα διμερή συμβόλαια θα έχουν τριμηνιαία ή ετήσια διάρκεια.

  Θα διατεθούν από πλευράς ΔΕΗ προς την αγορά για χρονικό διάστημα 3 ετών.

  Θα ανέλθουν στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ βαίνει φθίνουσα, αυτό σημαίνει ότι για το 2021 θα ανέλθουν σε 3TWh ενώ για το 2022 σε 2 έως 3TWh.

  Η τιμή των PPAs θα καθορίζεται σε συνάρτηση με την τιμή της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου με συγκεκριμένο discount.

  Δικαίωμα να συνάψουν PPAs θα έχουν όλοι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η διάθεση των προϊόντων θα γίνεται μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.

  Σε περίπτωση που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις προς διάθεση ποσότητες, τότε θα ικανοποιούνται αναλογικά οι προμηθευτές σύμφωνα με τις ποσότητες που ζήτησαν.

  Τονίζεται ότι η πρώτη αντίδραση από πλευράς ΔΕΗ ήταν θετική και κύκλοι της επιχείρησης επισημαίνουν δύο βασικά σημεία: πρώτον ότι οι ποσότητες της ενέργειας που θα διατεθεί σε τρίτους προμηθευτές είναι πολύ μικρές και δεύτερον ότι η τιμή διάθεσης των PPAs θα συναρτάται με την τιμή της αγοράς, δηλαδή δε θα οδηγεί την επιχείρηση σε διαρροή, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

  Ως προς την αγορά ηλεκτρισμού, η συμφωνία λειτουργεί ως καταλύτης για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του νέου μοντέλου, του περίφημου Target Model ανοίγοντας το δρόμο για τη σύναψη διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών.

  Οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ποσότητες ενέργειας σε σταθερές τιμές, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία παρατηρείται μεταβλητότητα στην αγορά που αυξάνει σημαντικά τα ρίσκα.

  Υπό την έννοια αυτή, η συμφωνία οδηγεί σε εξομάλυνση την κατάσταση στην αγορά προμήθειας, η οποία είχε "κλυδωνιστεί" εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην προημερήσια αγορά όσο και στην αγορά εξισορρόπησης.

  Σε κάθε περίπτωση, στο market test το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται να διατυπωθούν οι επιμέρους απόψεις και παρατηρήσεις της αγοράς των ιδιωτών προμηθευτών για τη συμφωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ