Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 14:37

  Bloomberg: H Eλλάκτωρ σε proxy war για δεύτερη φορά από το 2018

  Bloomberg: H Eλλάκτωρ σε proxy war για δεύτερη φορά από το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Eλλάκτωρ δέχεται πιέσεις για την απομάκρυνση της διοικητικής της ομάδας για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο εκκινεί ένα νέο proxy war, αναφέρει σε δημοσίευμά του σχετικά με τις εξελίξεις στην εταιρεία, το οποίο υπογράφεται από τον Σωτήρη Νίκα, το πρακτορείο Bloomberg.

  Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Reggeborgh Invest BV ζητεί από τους μετόχους να αλλάξουν το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Αναστάσιου Καλλιτσάντση, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης. Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία κατέχει το 14,2% της Eλλάκτωρ και ελέγχει έως και 26,7% μέσω του call option που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει εντός των επόμενων δύο μηνών.

  Ο Α. Καλλιτσάντσης, ο οποίος κέρδισε το proxy war τον Ιούλιο του 2018 υποσχόμενος να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση και την οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή μάχη αυτή τη φορά.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, ο οποίος συνετέλεσε στη δημιουργία της εταιρείας το 1999, δήλωσε σε επιστολή προς τους μετόχους ότι η πίεση της Reggeborgh είναι "ασαφής και στερείται ουσίας". Ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή της τάξεως του 30% του ολλανδικού fund στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Η Ελλάκτωρ "δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό", δήλωσε ο Α. Καλλιτσάντσης σε ηλεκτρονική δήλωση του στο Bloomberg. Κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους για υποστήριξη, λέγοντας: "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα και σκεπτόμενές τα επόμενα βήματα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιου είδους καταστάσεις".

  Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κατευθύνει αυτή τη χρηματοδότηση σε "πράσινα έργα" και άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Η Ελλάκτωρ - ένας όμιλος με δραστηριότητες που εκτείνονται σε τομείς από αιολικά πάρκα και ανάπτυξη ακινήτων έως παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και διαχείριση απορριμμάτων - δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση και της ΑΚΤΩΡ.

  Η Μάχη στην Ελλάκτωρ

  Ο άλλος σημαντικός παίκτης στη διαμάχη είναι μια κοινοπραξία δύο Ελλήνων επενδυτών που κατέχουν το 5% της εταιρείας, και η οποία αγόρασε επιπλέον μερίδιο 20,6% από τον Α. Καλλιτσάντση και τον αδελφό του, Δημήτρη, πρώην Αντιπρόεδρο της Ελλάκτωρ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους μετόχους για να βοηθήσουν την Ελλάκτωρ να επιλύσει τα ζητήματά της.

  "Δεν συμφωνώ ότι η Ελλάκτωρ αντιμετωπίζει σημαντικά, ανεπίλυτα ζητήματα", δήλωσε ο Δημήτρης Μπάκος, ένας από τους επενδυτές, σε ηλεκτρονική δήλωση στο Bloomberg. "Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε, επενδύοντας τα κεφάλαιά μας με διαφάνεια".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ