Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 17:02

  Νέο ζήτημα εγείρεται με το προτεινόμενο από τη Reggeborgh ΔΣ της Ελλάκτωρ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μένουν έξι ημέρες για την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ και όσο πλησιάζουμε προς την 27η Ιανουαρίου σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών που αντιμάχονται για την διοίκηση του εισηγμένου ομίλου. 

  Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αφορά την πρόταση της Reggeborgh Invest για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ και συγκεκριμένα τον προτεινόμενο ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, Κωνσταντίνο Τούμπουρο. 

  Όπως αναφέρεται και στην πρόταση, ο κ. Τούμπουρος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας TEMCO SA. Πρόκειται για την εταιρεία "Τούμπουρος Αποκλειστική Διαχείριση Κατασκευές Υπηρεσίες ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και το διακριτικό τίτλο "TOUMPOUROS ΤΕΜCΟ ΑΤΕ”. 

  Σήμερα εμφανίστηκαν καταγγελίες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Τούμπουρος δεν πληροί τους όρους ανεξαρτησίας από τη Reggeborgh. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην εταιρεία του κ. Τούμπουρου συμμετέχει με 30% η ολλανδική εταιρεία "Orbys Greece B.V.”, η οποία φέρεται ότι συνδέεται με τον όμιλο Reggeborgh και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της Χένρι Χόλτερμαν. Ιδιοκτήτης του 60% εμφανίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος, με 10% ο αδερφός του Νικόλαος Τούμπουρος και με 30% η Orbys Greece BV.

  Όπως αναφέρεται στο ισχύον καταστατικό της εταιρείας που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 16 Απριλίου 2020: 

  "Το Κεφάλαιο της Εταιρείας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του παρόντος Καταστατικού, ορίστηκε σε ένα εκατομμύριο ευρώ [1.000.000 €], διαιρείται σε δέκα χιλιάδες [10.000] μετοχές, ονομαστικής αξίας εκατό ευρώ [100 €] η κάθε μία και θα αναληφθεί ολόκληρο από τους ιδρυτές της Εταιρείας με τον ακόλουθο τρόπο:

  1) Ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος του Πανταζή και της Καλλιρρόης θα αναλάβει έξι χιλιάδες [6.000] μετοχές, αξίας εκάστης εκατό ευρώ [100 €], ήτοι συνολικής αξίας εξακοσίων χιλιάδων ευρώ [600.000,00 €].

  2) Ο Νικόλαος Τούμπουρος του Πανταζή και της Καλιρρόης θα αναλάβει χίλιες μετοχές [1.000] αξίας εκάστης εκατό ευρώ [100€], ήτοι συνολικής αξίας εκτό χιλιάδων ευρώ [100.000€]

  3) Η εταιρεία ‘Orbys Greece B.V.’ θα αναλάβει τρεις χιλιάδες [3.000] μετοχές, αξίας εκάστης εκατό ευρώ [100 €], ήτοι συνολικής αξίας τριακοσίων χιλιάδων ευρώ [300.000,00€]”.

  Η ολλανδική Orbys Greece BV εμφανίζεται ως μητρική/διαχειρίστρια της εταιρείας Orbys Athens BV η οποία με της σειρά της έχει συστήσει σειρά εταιρειών στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα (Οrbys Athens I, II, III κλπ) με διευθυντές/διαχειριστές τους κύριους Μπαστιάν Γιοχάνες Χόλτερμαν και ο Ραιμούντους Γιοχάνες Χέκερτ. Ο κ. Χέκερτ εμφανίζεται και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλιου του κοινοφελούς Ιδρύματος Reggeborgh. (http://www.stichtingreggeborgh.nl/Stichting_Reggeborgh/introductie.html). 

  Μάλιστα σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο ΓΕΜΗ, νόμιμος εκπρόσωπος-διαχειριστής των ελληνικών υποκαταστημάτων της Ολλανδικής εταιρείας Orbys Athens BV έχει οριστεί με πληρεξούσιο ο κ. Χέντρικους Μαρίνους Χόλτερμαν (Hendrikus Marinus Holterman) διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Reggeborgh, ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στην Κέρκυρα και επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας στο νησί των Φαιάκων. Όλες οι παραπάνω εταιρείες είναι ιδιοκτήτριες ακινήτων στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα στην Κέρκυρα. 

  Με άλλα λόγια ο κ. Τούμπουρος εμφανίζεται, από τα καταγγελλόμενα στοιχεία, να μετέχει με 60% σε εταιρεία στην οποία ποσοστό 30% ελέγχει άλλη εταιρεία την οποία διευθύνουν άνθρωποι της ολλανδικής Reggeborgh.

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, αλλά και σημερινά δημοσιεύματα, οι σχέσεις αυτές εγείρουν ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτησία του κ. Τούμπουρου που προτείνεται από τη Reggeborgh ως "ανεξάρτητο" μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ. 

  Πηγές προσκείμενες στη Reggeborgh διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες και σημειώνουν πως ουδεμία μετοχική σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Reggeborgh, του κ. Χόλτερμαν και του κ. Τούμπουρου και ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για τον τελευταίο να συμμετάσχει ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Ελλάκτωρ, όπως προτείνεται από τους Ολλανδούς. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ