Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 08:02

  Προς ολιγοήμερη αναβολή ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ

  Προς ολιγοήμερη αναβολή ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ολιγοήμερη παράταση αναμένεται να δοθεί από τη ΔΕΗ στην προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στους συμβούλους του διαγωνισμού από ενδιαφερόμενους και η ΔΕΗ προσανατολίζεται να το κάνει αποδεκτό.

  Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία που είχε οριστεί ήταν για τις 29 Ιανουαρίου, με τη ΔΕΗ να προτίθεται να δώσει παράταση περίπου δύο εβδομάδων για τα μέσα Φεβρουαρίου.

  Η ολιγοήμερη αυτή παράταση δεν αλλάζει το στόχο που έχει τεθεί τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς ΔΕΗ ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

  Ως προς τις προσδοκίες για τη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων στο διαγωνισμό, εκτιμάται ότι από τους 19 ενδιαφερόμενους που είχαν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση των συμβούλων της ΔΕΗ (Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton), στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 5 σχήματα, αριθμός ικανοποιητικός που διασφαλίζει τον αναγκαίο ανταγωνισμό στη διαδικασία.

  Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των ενδιαφερομένων που είχαν βολιδοσκοπηθεί από τους συμβούλους της ΔΕΗ για την πώληση, συμπεριλαμβάνονται σημαντικά αμερικανικά και ευρωπαϊκά funds, που επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές, καθώς επίσης και διαχειριστές δικτύων διανομής, κυρίως από την Ευρώπη.

  Ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού, σύμφωνα με την πρόσκληση, οι εταιρείες που θα προκριθούν στη shortlist του διαγωνισμού, στη συνέχεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες, υλικό και εκθέσεις για το ΔΕΔΔΗΕ απαραίτητα για τη διενέργεια του due diligence.

  Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η ΔΕΗ θα εξετάσει τις προσφορές και θα επιλέξει τον προτεινόμενο επενδυτή, με τον οποίο και θα υπογράψει το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) και τη συμφωνία μετόχων. Η συναλλαγή προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρχές.

  Μέσω του διαγωνισμού που διενεργεί η ΔΕΗ προβλέπεται να παραχωρηθεί το 49% με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της εταιρείας.

  Η μερική αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει σημαντικό ενδιαφέρον συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού με δεδομένο ότι συνδέεται μεταξύ άλλων και με την επιτυχή υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του διαχειριστή, που περιλαμβάνει και το μεγάλο project  εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών ύψους 1 δισ. ευρώ.

  Τέλος, η πώληση αναμένεται να φέρει στο ταμείο της ΔΕΗ σημαντικά έσοδα τα οποία προβλέπεται να αξιοποιηθούν σε δύο κατευθύνσεις.

  Πρώτον για τη μείωση του δανεισμού και την απομόχλευση του ισολογισμού της εταιρείας και δεύτερον για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ