Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 00:26

  Το νέο εργοστάσιο του "Φρεσκούλη" και ο Απ. Ταμβακάκης

  Το νέο εργοστάσιο του 'Φρεσκούλη' και ο Απ. Ταμβακάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurocatering, γνωστής με το brand "Φρσκούλης”, απέκτησε EOS Capital του Απ. Ταμβακάκη, αναφέρουν πηγές με γνώση στο Capital.gr. Το ακριβές ποσοστό, το τίμημα του deal και το πλάνο ανάπτυξης δεν έχουν γίνει γνωστά. 

  Πάντως στελέχη της αγοράς συνδέουν την είσοδο του Απ. Ταμβακάκη στην Eurocatering, με τον σχεδιασμό της τελευταίας για δημιουργία νέου εργοστασίου, τη διεύρυνση του προϊοντικού μείγματος και την ενίσχυση της πελατειακής της βάσης. Η απόφαση για την ανέγερση νέου εργοστασίου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της ελήφθη από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 29 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις αλλά σε μια περίοδο όπου τα δύο μέρη βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις.

  Η Eurocatering, που ξεκίνησε το 2000 ο Χρυσόστομος Μαυρόπουλος από την Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε δεχθεί κρούσεις τόσο από τη γαλλική εταιρεία Bonduelle, που εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2016 με κατεψυγμένα λαχανικά όσο και από το fund SouthBridge Europe Mezzanine. 

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της στην αγορά, την τελευταία 10ετία έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο και έχει οκταπλασιάσει τα κέρδη της. Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) εμφάνισε πωλήσεις 35,764 εκατ. ευρώ, από 13,758 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2010, κέρδη προ φόρων 1,888 εκατ. ευρώ από 236.959 ευρώ και κέρδη μετά φόρους που το 2019 ξεπέρασαν το 1,387 εκατ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά, η κρίση είχε, κατά τη διοίκηση της, μία ήπια αρνητική επίδραση στο επίπεδο δραστηριότητας, ενώ από την τρέχουσα χρήση και μετά θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Αυτή της η εκτίμηση εδράζεται και από τη σημαντική ανάπτυξη που καταγράφεται στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών. 

  Το 2019 η συγκεκριμένη κατηγορία τζίραρε παγκοσμίως 4,69 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται έως το 2027 με ετήσιο ρυθμό +10,2%. Η Grand View Research, Inc. εκτιμά ότι η αξία της συγκεκριμένης κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αγγίξει τα 10,23 δισ. δολ. έως το 2027. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ