Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 07:50

  Χωρίς τέλος η κρίση στην MLS Πληροφορική

  Χωρίς τέλος η κρίση στην MLS Πληροφορική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σε αχαρτογράφητα νερά εξακολουθεί να πλέει η MLS Πληροφορική, η οποία χθες δεν εξόφλησε τα κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ01, ύψους 4,99 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη αναμένεται το business plan για την εξυγίανση της εταιρείας, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα 2019 και α’ εξαμήνου 2020.

  Άφαντος παραμένει και ο "λευκός ιππότης” που είχε προαναγγείλει η διοίκηση της εταιρείας.

  Η χθεσινή κίνηση της MLS, αν και για πολλούς αναμενόμενη, θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ξεκάθαρο "πιστωτικό γεγονός”.

  Το πρόβλημα είναι ότι οι Γενικές Συνελεύσεις τον Ομολογιούχων που έχουν συγκληθεί τους τελευταίους μήνες δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν την απαρτία των ⅔ που απαιτείται για την καταγγελία ή την τροποποίηση των ομολογιακών προγραμμάτων που έχει ζητήσει η MLS.

  Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση έχουν αναλάβει οι νομικοί σύμβουλοι της BETA Χρηματιστηριακή που λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, ενώ υπάρχουν και επαφές με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο την μετάθεση αποπληρωμής των κουπονιών του ΜΛΣ01 κατά τρεις μήνες και στη συνέχεια την αλλαγή της συχνότητας αποπληρωμής από κάθε τρεις μήνες σε κάθε έξι μήνες.

  Το ίδιο έχει ζητήσει και για το ομόλογο ΜΛΣ03, ύψους 6,7 εκατ. με την προθεσμία πληρωμής να εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου, αλλά και για το ομόλογο ΜΛΣ02, ύψους 6 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Νοέμβριο.

  Επίκληση της πανδημίας

  Στην ανακοίνωσή της η MLS δικαιολόγησε την μη πληρωμή των κουπονιών αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας "στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές”.

  Η πραγματικότητα είναι όμως πως η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας εδώ και καιρό. Τα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2017 όταν οι πωλήσεις των προϊόντων είχαν καταστεί ζημιογόνες, ενώ η πορεία της πλατφόρμας MAIC δεν ήταν η αναμενόμενη.

  Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον περασμένο Μάιο όταν έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) εντόπισε θέματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούσαν την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Γεγονός, το οποίο οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον ιδρυτή της Γ. Καματάκη, έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στο λειτουργικό της κόστος για να διασφαλίσει την ρευστότητά της, έχοντας μεταξύ άλλων μειώσει το προσωπικό της κατά πάνω από 50%. Βεβαίως αυτές οι περικοπές έχουν ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση της εταιρείας και κατά τη συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων.

  Η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας είναι πως τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να δώσει κάποιος στρατηγικός επενδυτής.

  Κατα καιρούς πηγές της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι υπάρχουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

  Όμως παρατηρούνται συνεχώς καθυστερήσεις. Ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί οι διορθωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019,αλλά ούτε και αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2020 που αναμενόταν πριν την αλλαγή του χρόνου. Επιπλέον, δεν έχει γίνει γνωστό το business plan πενταετίας που έχει καταρτίσει η Deloitte.

  Το δεδομένο είναι πως η εταιρεία ζητά από τους ομολογιούχους να δώσουν πίστωση χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η μετακύλιση της λήξης των ομολόγων, αν στο μεταξύ δεν έχει βρεθεί νέος επενδυτής.

  Όσο πάντως οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη απαρτία για να ληφθούν αποφάσεις, η πίστωση χρόνου δίνεται, έστω και άτυπα.

  kostaskets@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ