Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 07:34

  Υπεραξίες 800 εκατ. ευρώ από τις θυγατρικές της Alpha Bank στο εξωτερικό

  Υπεραξίες 800 εκατ. ευρώ από τις θυγατρικές της Alpha Bank στο εξωτερικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σύμφωνα με αναλυτές που έχουν παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις της Alpha Bank, η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού ενσωματώνει αποτιμήσεις από τις δραστηριότητες σε Ρουμανία, Κύπρο, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Λονδίνο. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Capital.gr, οι αποτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών για τις τράπεζες στη Ρουμανία, την Κύπρο και την Αλβανία κυμαίνονται μεταξύ 533 εκατ. ευρώ και 868 εκατ. ευρώ, με κεντρική αξία γύρω στα 700 εκατ. ευρώ. Το μικρότερο κομμάτι της αποτίμησης αφορά στη θυγατρική της Αλβανίας, ενώ οι μεγαλύτερες στην Κύπρο, όπου δρομολογείται ένα συνεκτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, και τη Ρουμανία, εξαιτίας της δυναμικής που καταγράφει η συγκεκριμένη αγορά.

  Για την ανάδειξη και περαιτέρω αύξησης των υπεραξιών από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, η Alpha Bank έχει δρομολογήσει τα εξής:

  • Alpha Bank Cyprus. Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει το carve out (μεταφορά-πώληση) κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, μαζί με το προσωπικό που σήμερα εξυπηρετεί τα δάνεια εντός της Τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2019 με την ιταλική doValue. Με το κλείσιμο του 2020, η Alpha Bank Κύπρου ολοκλήρωσε ένα ιδιαιτέρως επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο και χαρακτηρίζεται ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού της μοντέλου και την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην κυπριακή αγορά. Μάλιστα, η κινητικότητα που παρατηρείται (πρόγραμμα εθελουσίας, επιτάχυνση υλοποίησης carve-out) πυροδότησε διάφορα σενάρια στην κυπριακή αγορά περί επικείμενης πώλησης της Τράπεζας, κάτι πάντως που ο Όμιλος διαψεύδει κατηγορηματικά.

  Έμφαση, πλέον, δίνεται στη χορήγηση νέων δανείων και την ενίσχυση της κερδοφορίας μέσα από τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, τη μόχλευση μέσω στρατηγικών συνεργασιών στα κόκκινα δάνεια, και τη μεγιστοποίηση της δημιουργίας κεφαλαίων. Στόχος, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων μέχρι το 2022 να κυμαίνεται γύρω στο 10%.

  • Alpha Bank Romania. Το σχέδιο βασίζεται στα πλεονεκτήματα από την ανερχόμενη αγορά λόγω σύγκλισης της οικονομίας με τα επίπεδα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει αύξηση της πελατειακής βάσης με νέα προϊόντα και ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αύξηση των εσόδων από δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδυνάμωση της επιχειρηματικής τραπεζικής εστιάζοντας σε μεγάλες, δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις και προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και άλλων συνεργιών. Ο στόχος για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) εντός διετίας είναι άνω του 10%.

  • Alpha Bank Albania. Ενίσχυση της ανάπτυξης εργασιών τόσο στη λιανική όσο και επιχειρηματική τραπεζική, προσαρμόζοντας τους στόχους ώστε να μεγιστοποιήσει την υπεραξία της εντός του νέου σχεδιασμού του ομίλου. Εδώ, ο στόχος για το ROE είναι γύρω στο 8%.

  • Alpha Bank Luxembourg και UK. Έμφαση στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, ώστε να μεγιστοποιήσουν την υποστήριξη των υπηρεσιών wealth management του ομίλου. Το ROE αναμένεται σε 9%.

  Ολοκλήρωση μετασχηματισμού

  Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της Alpha Bank ως προς τις θυγατρικές του εξωτερικού, που συμπίπτει χρονικά με την τυπική ολοκλήρωση του Galaxy, δηλαδή του σχεδίου τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

  Το κλείσιμο της συμφωνίας με την DK για το Galaxy, το προσεχές διάστημα, σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εταιρικού μετασχηματισμού της Alpha Bank (hive-down) μέσω της δημιουργίας μιας εταιρείας συμμετοχών (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο), η οποία θα κατέχει το 100% της νέας Alpha Bank, στην οποία μεταφέρονται όλες οι υφιστάμενες τραπεζικές δραστηριότητες (ενεργητικό και παθητικό). Κάτω από την τράπεζα Alpha Bank ενοποιούνται οι διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω μιας 100% θυγατρικής holding. Δηλαδή η μητρική holding στην Ελλάδα θα κατέχει τη νέα τράπεζα Alpha Bank και η αυτή μια άλλη holding με τις θυγατρικές εξωτερικού (Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania).

  Ταυτόχρονα, η νέα οργανωτική δομή επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε εγχώρια και διεθνή ντιλς, με άμεση επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε το ντιλ με τη Generali ενισχύοντας το κομμάτι του bancassurance. Ακόμη, το σχήμα γίνεται πιο ευέλικτο σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, σε ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, σε βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων και σε δημιουργία κεφαλαιακών buffers, στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κάτω του 5% μέχρι το 2022, αλλά και στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων.

  Διαβάστε ακόμη:

  Deal Alpha Bank με Generali στις τραπεζοασφάλειες
  Η επόμενη μέρα του μετασχηματισμού της Alpha Bank
  Ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της Alpha Bank
  Alpha Bank: Στην τελική φάση η ολοκλήρωση τιτλοποίησης κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ