Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 13:37

  Άρειος Πάγος: Η ΕΤΕ δεν καλύπτει ελλείμματα και συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ

  Άρειος Πάγος: Η ΕΤΕ δεν καλύπτει ελλείμματα και συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μία απόφαση που αφήνει "στον αέρα" τους περίπου 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας που έχουν σταματήσει να λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη, ο Άρειος Πάγος κλείνει οριστικά το θέμα του λογαρισμού ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ.

  Κάνοντας δεκτούς του ισχυρισμούς που διατυπώνει η ΕΤΕ στην αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η τράπεζα ουδέποτε είχε αναλάβει να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε είχε εγγυηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Υποχρεούται, ωστόσο, να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στις συντάξεις.

  Η Εθνική Τράπεζα είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο και είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της τροπολογίας Πετρόπουλου. 

  Υπενθυμίζεται ότι λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ για την Εθνική Τράπεζα, απαλλάσσοντάς την από ένα κόστος 200 εκατ. ευρώ που θα καλείτο να εγγράψει εμπροσθοβαρώς στα αποτελέσματα της χρήσης 2019, είχε δώσει τροπολογία για τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) που είχε καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Με την τροπολογία αυτή:

  *τροποποιήθηκε διάταξη του 2019  (νόμος 4618/2019, άρθρο 24)  αναφορικά με τη υπαγωγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ειδικού ΛΕΠΕΤΕ και του Ειδικού ΛΕΠΕΤΕ –Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠ ΕΘΝΑΚ  στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-EΦΚΑ.

  *επανακαθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους αυτής. Σε περίπτωση που το καταβλητέο κατά τις 31/12/2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31/12/2024. 

  *ορίστηκε ότι από 1/1/2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, χωρίς περαιτέρω αναπροσαρμογή τους.

  *προβλέφθηκε η καταβολή επιπρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας  (ΕΤΕ) προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, η οποία ανέρχεται για τα έτη 2018 -2032 σε ποσοστό 12% επί των μικτών αποδοχών των απασχολουμένων στην ΕΤΕ, προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει η επιβάρυνση που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ από την ένταξη σε αυτόν, των παραπάνω ασφαλισμένων.

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ