Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 07:54

  Νέα δάνεια 6 δισ. ευρώ από την Πειραιώς το 2021

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σε τέσσερις άξονες στηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς με τις προτεραιότητες του 2021. Πρόκειται για νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία, νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού και κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Πρώτος στόχος: Δάνεια 6 δισ.

  Ο πρώτος και βασικός άξονας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με ποσό των 6 δισ. ευρώ το 2021, έχοντας ήδη παράσχει ρευστότητα του ίδιου ύψους το 2020, περισσότερο από το 30% της καθαρής χρηματοδότησης που δόθηκε συνολικά. Η απόφαση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι αναγνωρίζει τη σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την επάνοδο το 2020 της πιστωτικής επέκτασης σε θετικούς ρυθμούς αύξησης, για την επίτευξη ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά.

  Έτσι, η Πειραιώς θα συμβάλει στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου με τρεις τρόπους:

  1. Παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος

  2. Δίνοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων

  3. Συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

  Δεύτερος στόχος: Μείωση κόκκινων δανείων

  Ο δεύτερος στόχος περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μέσω του προγράμματος Ηρακλή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πρώτη φάση, εντός του πρώτου τριμήνου 2021 θα ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7 δισ. (5+2 δισ) που έχει ανακοινωθεί. Το πρώτο κομμάτι των 5 δισ. φέρει την κωδική ονομασία Vega, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Intrum AB για την πώληση του 30% των δανείων μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine) ύψους 2 δισ. ευρώ. Η ονομασία του τμήματος αυτού της τιτλοποίησης ονομάζεται Phoenix.

  Νέα τιτλοποίηση 13 δισ.

  Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ετοιμάζεται και βρίσκεται ήδη σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών για νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων μετά το Μάιο του 2021 και θα αφορά τιτλοποίηση ύψους 13 δισ., χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί το τελικό ποσό, το οποίο είτε θα ενταχθεί το Ηρακλής ή σε κάποια ουρά του, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του Δεκεμβρίου 2019. Η παραπάνω διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022.

  Τρίτος στόχος: buffer 1 δισ.

  Ο τρίτος άξονας προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυση, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά με τη δημιουργία buffer 1 δισ. ευρώ συνολικά, μέσω της διαδικασίας του τραπεζικού μετασχηματισμού.

  Κεφαλαιακή ενίσχυση

  Ειδικότερα, οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Την απόσχιση των υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (acquaring),

  • Την τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization) ύψους 2 δισ. ευρώ, και

  • Την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της τράπεζας.

  Οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (16,1%) και CET1 (14,1%) της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και θα βελτιωθούν περαιτέρω από πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Τέταρτος στόχος: Εταιρικός μετασχηματισμός

  Ο τέταρτος άξονας αφορά στην ολοκλήρωση του σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού. Το πρώτο μέρος του μετασχηματισμού μέσω του hive down (απόσχιση τραπεζικών εργασιών και εισφορά σε νέα Τράπεζα Πειραιώς, 100% θυγατρική εταιρείας συμμετοχών) ολοκληρώνεται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 30 Δεκεμβρίου. Στόχος του είναι η βελτιστοποίηση της οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής του Ομίλου της Πειραιώς, καθώς θα διευκολύνει την επιτάχυνση της διαδικασίας αποαναγνώρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ (πρόγραμμα "Ηρακλής” μέσω Vega και Pheonix-Inrtum) από τον ισολογισμό και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων από το επίπεδο του 47% στο επίπεδο του 30%. H νέα τιτλοποίηση (γύρω στα 13 δισ) μέσω πάλι Ηρακλη εντός του 2021 αναμένεται να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά μέχρι το τέλος του 2022.

  Οι στόχοι του μετασχηματισμού

  Οι βασικοί στόχοι του εταιρικού μετασχηματισμού είναι:

  • Η αναβάθμιση της εμπορικής πλατφόρμας της Τράπεζας, ενισχύοντας τις νέες τραπεζικές εργασίες μέσω της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων, αξιοποιώντας πλήρως τις επιχειρήσεις υψηλής δυναμικής και προοπτικής.

  • Η ανάδειξη της Τράπεζας Πειραιώς σε τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών, μέσω πελατοκεντρικής, ψηφιακά πρωτοποριακής και στοχευμένης πρότασης για τη δημιουργία αξίας

  • Η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ταλέντου εντός της Τράπεζας μέσω αποτελεσματικού προφίλ στελέχωσης για το ανθρώπινο δυναμικό

  • Η προώθηση απλοποίησης και αυτοματισμών σε όλους τους τομείς για την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους εξυπηρέτησης και απελευθέρωσης πόρων, ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές δραστηριότητες.

  Κρατικοποίηση - Επαναΐδιωτικοποίηση

  Καθοριστική εξέλιξη αποτελεί και το σχέδιο της επαναϊδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς καθώς τώρα το Δημόσιο κατέχει το 61,3% των μετοχών. Το κυβερνητικό σχέδιο της προσωρινής κρατικοποίησης προέβλεπε την εξυγίανση με νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 13 δισ. με τον Ηρακλη ΙΙ (πέραν των 7 δισ. του Ηρακλή Ι) και επαναϊδιωτικοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η κρατικοποίηση της Πειραιώς έγινε τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι ευρωπαϊκές αρχές προτίμησαν τη μετατροπή των Cocos αξίας 2 δισ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, σε μετοχές.

  Έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά με κριτήρια

  Στο πλαίσιο των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, οι επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο να πληρούν τα κριτήρια αυτά προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση, κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

  Η πρώτη τέτοια χρηματοδότηση ήταν προς τον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή και αφορά επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 120 MW.

  Αντίστοιχα, στο πλαίσιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του αποτυπώματος πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η Τράπεζα ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης της εταιρείας MATRIΧ PACΚ ΑΕ, κριτήρια ESG. Η χρηματοδότηση αρχικού ποσού 6 εκατ. ευρώ, αφορά σε επενδύσεις για την μετατροπή της παραγωγής, από πλαστικά καλαμάκια, σε βιοδιασπώμενα και χάρτινα.

  Πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ της National Energy Holdings, διεθνούς επενδυτή στον κλάδο των ΑΠΕ, για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 24 MW που είναι και η πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα.

  Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν μεταξύ των 30 διεθνών τραπεζών, μελών του UNEP FI που διαμόρφωσαν τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, τις οποίες υιοθέτησαν πάνω από 190 τράπεζες από όλο τον κόσμο ενώ ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ενσωμάτωσε στις χρηματοδοτήσεις της κριτήρια ESG, που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης.

  Διαβάστε ακόμη

  Τρ. Πειραιώς: Δεν θα γίνει προσαρμογή της τιμής της μετοχής κατά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

  Διευκρινίσεις από τον Αντρέα Ενρία για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς
  Τρ. Πειραιώς: Ξεκινά το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση το 2021

  Δεσμευτική συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς - Intrum για το χαρτοφυλάκιο NPEs "Phoenix"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ