Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 08:02

  Σε εξέλιξη οι "προκριματικοί" για τη μάχη της Ελλάκτωρ

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Με ορίζοντα την 7η Ιανουαρίου, ημερομηνία σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η οποία αποτελεί τη μόνη θεσμική διαδικασία για την τύχη του Proxy fight που έχει ξεσπάσει στον όμιλο, οι αντιμαχόμενες πλευρές κινούνται με διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρησης δυνάμεων.

  Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest, όπου αναφέρεται ότι έφθασε να κατέχει το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του εισηγμένου ομίλου, καθώς και πως  διαθέτει call option για το 12,54% των μετοχών του ομίλου (το ποσοστό δηλαδή που κατέχει ο Λ. Μπόμπολας με ορίζοντα ολοκλήρωσης της δυνατότητας έως το Μάρτιο του 2021). Ως εκ τούτου, το άθροισμα των μετοχών μαζί με το  call option ξεπερνάει το 25% της μετοχικής σύνθεσης της Ελλάκτωρ, δήλωση που έχει τον συμβολισμό της ενόψει της έκτακτης γ.σ.  Παράλληλα, η πλευρά της Reggeborgh έχει ήδη προτείνει νέο δ.σ. για τον όμιλο, προεκτείνοντας την αμφισβήτηση της στη σημερινή διοίκηση του ομίλου, εφόσον προηγουμένως έχει ζητήσει και διαχειριστικό έλεγχο.

  Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία Invesco των εφοπλιστών Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη ελέγχουν ήδη το 5% των μετοχών του ομίλου και έχουν αποκτήσει ανάλογο δικαίωμα για απόκτηση του 18,33% των μετοχών που σήμερα ελέγχει η Pemanoaro, η οποία ελέγχεται από κοινού από τους αδελφούς Καλλιτσάντση (πρόκειται για ενεχυριασμένο ποσοστό έναντι δανειακής χρηματοδότησης από το Farallon fund).  Ως εκ τούτου μπορούν να ελέγξουν ποσοστό έως του  23,3% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ, εφόσον εξασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης έως τις 12 Ιανουαρίου. Έως σήμερα, η πλευρά της Invesco δεν έχει εκφράσει την πρόταση της όσον αφορά την αλλαγή διοίκησης στην Ελλάκτωρ, υπόθεση που εξάλλου αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της επικείμενης έκτακτης γ.σ. των μετόχων της εταιρείας.

  Κοινώς, οι δύο πλευρές προσέρχονται στην επικείμενη θεσμική μάχη, χωρίς την ξεκάθαρη και επιβεβαιωμένη υπεροπλία μετοχών, εφόσον δεν έχουν εξασκήσει τουλάχιστον έως σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης. 

  Επίσης καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει τοποθετηθεί όσον αφορά το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ (έχει τεθεί στην ατζέντα από τη σημερινή διοίκηση) έως του ποσού των 50,4 εκατ. ευρώ (μετά από μείωση μετοχικού κεφαλαίου προς συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων). Πιο συγκεκριμένα, μετά από μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από 1,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων, προτείνεται η  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η ΑΜΚ αφορά κυρίως την υποστήριξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας του ομίλου (Άκτωρ) και δευτερευόντως των επενδύσεων σε ΑΠΕ. 

  Τα σενάρια

  Η ημι-αποκάλυψη των προθέσεων των δύο πλευρών έχει προφανώς δημιουργήσει σεναριολογία όσον αφορά τις εξελίξεις κατά την κρίσιμη επικείμενη γ.σ. των μετόχων της 7ης Ιανουαρίου. 

  Αν και δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση από την πλευρά της Invesco, εν τούτοις η υποθετική πλειοψηφία της πλευράς Reggenborg, δημιουργεί την εντύπωση πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αιτήματος αναβολής της γ.σ. εκ μέρους της Invesco, προσβλέποντας ενδεχομένως στην προσάρτηση επιπλέον ποσοστών, αφενός εκ μέρους της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση (περίπου 5%) αλλά και άλλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και εγχώριων επενδυτών.  

  Τέλος, μια ακόμη εκδοχή που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από καμία από τις δύο πλευρές, είναι η υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης, με στόχο τη συγκέντρωση από τον προτείνοντα ελάχιστου ποσοστού της τάξης του 50% συν μια μετοχή.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ