Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2020 08:59

  MINION: Ο μποναμάς από τον Παναμά για τον Τζ. Κουτσολιούτσο

  MINION: Ο μποναμάς από τον Παναμά για τον Τζ. Κουτσολιούτσο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Πέννυς Κούτρα

  Άδηλο κέρδος –τουλάχιστον 2 εκατ.ευρώ-  από παράλληλη σύμβαση που συνήψε για το πλήρως ανεκμετάλλευτο ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, κατέγραψε προσωπικά η οικογένεια Κουτσολιούτσου κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τις ενδείξεις που καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση της PwC για την υπόθεση του ομίλου της Folli Follie.

  Τον Οκτώβριο του 2007, η FF συνέχιζε το μπαράζ εξαγορών της στην εγχώρια αγορά αποκτώντας  μέσω της θυγατρικής της ΚΑΕ –που είχε υψηλά διαθέσιμα αλλά και περιθώρια δανεισμού- τον εισηγμένο όμιλο της Elmec Sport από τον Θ. Λασκαρίδη (ο επιχειρηματίας είχε μόλις  τον Μάιο του 2007 εξαγοράσει το 51,8% του ομίλου από τον επιχειρηματία Σ. Φάις και τον μεταπώλησε με κεφαλαιακό κέρδος 28 εκατ.ευρώ μόλις λίγους μετά).

  Στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας εξαγοράς, το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ περιήλθε στην ιδιοκτησία της ΚΑΕ, για το οποίο μάλιστα σχεδιάζονταν μεγαλεπίβολες επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα της PwC, η οποία αλυσιδωτά επεκτάθηκε πέραν της περιμέτρου ελέγχου για τη χρήση του 2017 της FF, προκύπτει πως κατά την εποχή της εν λόγω εξαγοράς συνάφθηκε παράλληλη σύμβαση που δέσμευε τον πωλητή να τακτοποιήσει ζητήματα που αφορούσαν το ακίνητο (υπήρχαν μικροιδιοκτησίες που εμπόδιζαν την αξιοποίηση αλλά και πολεοδομικά ζητήματα).

  Ο πωλητής μάλιστα παρείχε χρηματική εγγύηση ύψους 6 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση των υποχρεώσεων του υπό τη μορφή δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού.

  Η παραπάνω ωστόσο σύμβαση των δύο μερών δεν μεταφέρθηκε στην ΚΑΕ, που ήταν η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, αλλά σε τρίτη εταιρεία με έδρα στον Παναμά, η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις που συγκέντρωσε η PwC  ανήκε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

  Σύμφωνα και πάλι με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ελεγκτικός οίκος, η συγκεκριμένη σύμβαση τροποποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα με παραίτηση της παναμέζικης εταιρείας όσον αφορά τις αρχικές απαιτήσεις, και το δεσμευμένο ποσό υποχώρησε στα 2 εκατ. ευρώ, και θεματοφύλακας αυτού του ποσού ορίζεται ο Τζώρτζης Κουτσουλιούτσος.

  Ακολούθως το συγκεκριμένο ποσό μεταφέρεται από τον προηγούμενο θεματοφύλακα σε άλλη εξωχώρια εταιρεία με την επωνυμία Lysithea Shipmanagement Ltd, η οποία κατά την εκτίμηση και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η PwC, ανήκε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, καθώς διαχειριστές των εξόδων της ήταν στελέχη της FF.

  Κάποια χρόνια αργότερα, και σύμφωνα με επικοινωνίες που εντόπισε η PwC, το δεσμευμένο αυτό ποσό των 2 εκατ.ευρώ εισπράχθηκε από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, καθώς ο αρχικός πωλητής δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις του, αλλά χωρίς τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στα ταμεία της ΚΑΕ, ως όφειλαν.

  Το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, μετά τις συγχωνεύσεις των FF, ΚΑΕ και Elmec Sport περιήλθε στην κατοχή του ομίλου FF Group, αλλά παρέμεινε αναξιοποίητο από το 2007 έως σήμερα. Το  2012 επιχειρήθηκε η μίσθωση του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που αναζητούσε χώρους μετεγκατάστασης.

  Η σχετική σύμβαση μετά από διαγωνιστική διαδικασία είχε ανακοινωθεί ωστόσο ακυρώθηκε καθώς σειρά ατακτοποίητων ζητημάτων αλλά και φθορές στο εγκαταλειμμένο κτίριο του παλιού πολυκαταστήματος τους ΜΙΝΙΟΝ, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της μίσθωσης.

  Στο μεσοδιάστημα η μόνη γνωστή επένδυση της FF στο εν λόγω ακίνητο αφορούσε το "ντύσιμο" της πρόσοψης του το 2016 από έργο του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Γ. Κόττη. Σύμφωνα με πληροφορίες την πρωτοβουλία είχε λάβει η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, και η όλη "εικαστική παρέμβαση" είχε στοιχίσει 200.000 ευρώ.

  Παρά τις περιπέτειες του ιστορικού ακινήτου (οι οποίες ξεκινούν πολύ πριν βρεθεί στην κατοχή της FF), σήμερα αποτελεί το asset εκείνο που θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στη νέα FF.

  Ως γνωστόν, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει ρευστότητα και να προχωρήσει στην εξυγίανση,  η νέα διορισμένη διοίκηση της Folli Follie κατέληξε σε συμφωνία με το αμερικανικό private equity Arena για την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 13.007.018 ευρώ με εξασφαλίσεις το ακίνητο του πρώην Μινιόν, το μοναδικό εξάλλου περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που παραμένει ελεύθερο δεσμεύσεων, αλλά και ένα ακόμη οικόπεδο στο Κορωπί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ