Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 10:18

  ΣΙΔΜΑ: Μείωση κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών στο εννεάμηνο 2020

  ΣΙΔΜΑ: Μείωση κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών στο εννεάμηνο 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μείωση κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών προ φόρων κατέγραψε ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε, απαντώντας σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

  "Σε συνέχεια επιστολής της από 18/11/2020 Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι οι σημαντικότερες εξελίξεις του Ομίλου ΣΙΔΜΑ κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου του 2020 ήταν οι ακόλουθες:

  •    Λήψη εγκρίσεων από Επιτροπές Ανταγωνισμού Ελλάδος (την 21η Ιουλίου 2020) και Κύπρου (την 23η Ιουλίου 2020) για την απόκτηση από τη ΣΙΔΜΑ ΑΕ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ που συνίσταται στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων.
  •  Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εταιρείας ΣΙΔΜΑ ΑΕ, της 31ης Αυγούστου 2020, για έκδοση τριών κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους €44.635.000, €7.177.000, και €24.980.000 αντίστοιχα.
  •    Υπογραφή στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ των εταιρειών ΣΙΔΜΑ ΑΕ και ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ του συμφωνητικό μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού προς κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ ΑΕ.
  •    Ορισμός της τιμής διάθεσης των νεοεκδιδόμενων μετοχών της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την 25/05/2020 Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ΑΕ, οι οποίες καλυφθήκαν με εισφορά σε είδος στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ που αφορούσαν στην επεξεργασία/εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ημερομηνία πραγματοποίησης της εισφοράς, στις 31η Αυγούστου 2020.
  •    Αδιάλειπτη λειτουργεία των παραγωγικών μονάδων και κέντρων διανομής της Εταιρείας και του Ομίλου.
  •    Σημαντική βελτίωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 58% ή € 611 χιλ. σε επίπεδο Ομίλου.
  •    Μείωση των ζημιών του Ομίλου κατά 82% ή € 621 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αντίστοιχα.

  Όσον αφορά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα € 94,1 εκατ. ή 7,1% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα € 115,4 εκ. από € 126,5 εκ. μειωμένος κατά 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 3.515 χιλ. από € 3.457 χιλ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές € 1.902 χιλ. από € 1.086 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η διαφορά στα αποτελέσματα προ φόρων οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού της Μητρικής, που έλαβε χώρα πέρυσι, απόρροια των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με τις τράπεζες.

  Όσον αφορά την καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου, βελτιώθηκε κατά € 3,6 εκ. σε σχέση με την 30/06/2020 ενώ η Καθαρή του Θέση βελτιώθηκε κατά € 7,9 εκ. σε σχέση με την 30/06/2020, γεγονός που οφείλεται στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με εισφορά σε είδος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ ύψους € 8 εκ.

  Αναφορικά με την επίδραση του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση στην Ελληνική επικράτεια,  ένα σύνολο παραγόντων όπως:
  i.    οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με σαφή επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο και άρα στη ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων, 
  ii.    η αύξηση των τιμών πρώτων υλών με την ταυτόχρονη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους του Ομίλου, και
  iii.    η απορρόφηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ 
  οδήγησαν στην ελάχιστη δυνατή επίπτωση στα αποτελέσματα του όπως αναφέραμε και παραπάνω.  

  Πλησιάζοντας προς το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους και εν μέσω του ασταθούς περιβάλλοντος της πανδημίας, η ΣΙΔΜΑ συνεχίζει να εστιάζει στην ασφάλεια του προσωπικού της και των συνεργατών της λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Το δεύτερο lockdown δεν αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου λόγω του συντονισμένου προγραμματισμού της διοίκησης και των παραγόντων που αναφέραμε παραπάνω. 

  Αναλυτικότερα τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου παρουσιάζονται παρακάτω:

  δφγδγ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ