Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 07:47

  Άκτωρ: Η προηγούμενη διοίκηση ευθύνεται για την ποινή από την Παγκόσμια Τράπεζα

  Άκτωρ: Η προηγούμενη διοίκηση ευθύνεται για την ποινή από την Παγκόσμια Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην προηγούμενη διοίκηση της Άκτωρ οφείλεται η ποινή αποκλεισμού συμμετοχής σε έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα που επιβλήθηκε στην εταιρεία για 15 μήνες, αναφέρουν πηγές του ομίλου Ελλάκτωρ.

  Σχολιάζοντας την απόφαση οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Άκτωρ αλλά και άλλες εταιρείες του Ομίλου, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα). Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρωτοβουλίας Change4ELLAKTOR.

  Μεταξύ αυτών, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω μη κανονιστικής συμμόρφωσης για τη συμμετοχή της Άκτωρ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας.  Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.

  Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της Άκτωρ είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες, δηλαδή, δε θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. Κατά το διάστημα αυτό, η εταιρία πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο της υπογράφοντας νέες, σημαντικές συμβάσεις.

  Η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν απεδέχθει τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Παράλληλα, προχώρησε σε:

  Άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και διενέργεια εσωτερικού ελέγχου εντός του Ομίλου.

  Πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να υπογράφει νέα μεγάλα έργα, όπως τα πρόσφατα έργα άνω του 1,2 δισ. στη Ρουμανία.

  Εθελοντική αποχή της ΑΚΤΩΡ από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  Ενίσχυση των δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου. Για πρώτη φορά, από το 2000, ο όμιλος καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως πιστοποιείται από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS), ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης που αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η επίδοση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην παρουσία ανεξάρτητων μελών τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στις επιτροπές που το υποστηρίζουν, τη βελτίωση του επιπέδου κανονιστικής συμμόρφωσης, την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής αμοιβών με ορίζοντα τετραετίας κ.α.

  "Η σημασία των παραπάνω ενεργειών αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με αποτέλεσμα να έχουμε μια απόφαση η οποία δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ, καθώς:

  αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και αφορά κυρίως χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει

  δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΚΤΩΡ σε Ελλάδα και εξωτερικό

  η εταιρεία συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

  Η τελική απόφαση επηρεάζει την συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τους επόμενους 15 μήνες, αντί της αρχικής ποινής των 25 μηνών.

  Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά.

  Η Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα για την οριστική διευθέτηση του θέματος”, σημειώνουν ακόμη οι πηγές του ομίλου.

  Η επίσημη ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για την "ποινή" από την Παγκόσμια Τράπεζα

  Διευκρινίσεις για τον αποκλεισμό της από έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας παραχωρεί η Ελλάκτωρ, τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην εταιρεία όσο και στη θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

  Σε απάντηση ερωτήματος της Ε.Κ. σχετικά με δημοσίευμα τύπου στις 21.12.2020 με τίτλο "Παγκόσμια Τράπεζα: Στη "μαύρη λίστα" η Άκτωρ για διαφθορά", η εταιρεία διευκρινίζει ότι ο περιορισμός  επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας.

  Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

  "Με απόφασή της (δημοσιοποιημένο κείμενο) η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε, κατόπιν έρευνας που είχε ξεκινήσει από το έτος 2017, στην ΑΚΤΩΡ τη μη επιλεξιμότητας από κάθε έργο που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα για 15 μήνες  και όχι για δύο έτη όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Αντίστοιχος περιορισμός,  επιβλήθηκε και στα λοιπά μέλη της Κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε η ΑΚΤΩΡ,  με προγενέστερες αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κατόπιν συμβιβασμού που συνήψαν αυτά  για άλλα χρονικά διαστήματα. Η ως άνω Κοινοπραξία έχει αναλάβει έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία το έτος 2016.  O ανωτέρω περιορισμός  επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας, τα όσα δε αναφέρονται στο δημοσίευμα σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) είναι απολύτως ανακριβή.

  Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην Εταιρεία μας όσο και στην ίδια την θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αφού ο μεν περιορισμός αφορά την ΑΚΤΩΡ (και τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ) για έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ούτως ή άλλως από μακρού χρόνου η ΑΚΤΩΡ δε συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από τη Παγκόσμια Τράπεζα.

  Τέλος διευκρινίζουμε ότι ό Όμιλος όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει σε προγενέστερες παρουσιάσεις του, ιδίως στον τομέα κατασκευής έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην  Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ