Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 07:49

  Κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ "σήκωσαν" οι ελληνικές startup το 2020

  Κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ "σήκωσαν" οι ελληνικές startup το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ "σήκωσαν” από τα funds του Equifund, αλλά και άλλους Έλληνες και ξένους επενδυτές 30 startup εταιρείες το 2020, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Foundation που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital και το Velocity Partners VC. 

  Από τα 150 εκατ. ευρώ τα περίπου 114 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε 10 ελληνικές startups. Περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν μέσω του EquiFund, ανεβάζοντας το σύνολο των επενδύσεων του προγράμματος από το 2017 έως σήμερα στα 92 εκατ. ευρώ.

  Το ποσό που επενδύθηκε από τα funds του Equifund παρέμεινε σταθερό σε σχέση με πέρυσι. Στην έρευνα όμως καταγράφονται δύο σημαντικές ποιοτικές διαφορές. Πρώτον ότι η χρηματοδότηση φέτος αφορούσε λιγότερες εταιρείες (30 από 48 το 2019), γεγονός το οποίο σημαίνει πως τα ποσά που αναζητούν οι startups αυξάνονται.

  Δεύτερον ότι για κάθε 1 ευρώ επένδυσης από fund του Equifund αντιστοιχούν 2,4 ευρώ επένδυσης από άλλους επενδυτές, το οποίο σημαίνει πως οι εταιρείες προσελκύουν ενδιαφέρον και εκτός του περιβάλλοντος του Equifund.  

  Πιο μεγάλο σε σχέση με το 2019 ήταν και το ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στους γύρους χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν αυτή την χρονιά, γεγονός που όπως αναφέρεται στην έρευνα αποτελεί άλλο ένα σημάδι ωρίμανσης του ελληνικού startup οικοσυστήματος.

  Οι πρωταθλητές του funding

  Σύμφωνα με την έρευνα από τα 114,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 150 τα "μοιράστηκαν” όλες και όλες 10 ελληνικές startups. Η έρευνα τοποθετεί στην πρώτη θέση τη Skroutz εξαιτίας της επένδυσης της CVC Partners εκτιμώντας ότι η συμφωνία κυμάνθηκε κοντά στα 21 εκατ. ευρώ.

  Βέβαια η Skroutz (που διαχειρίζεται το γνωστό marketplace) έχει ήδη 15 χρόνια ζωής και δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως startup. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και στην έκθεση ο ένας εκ των τριών ιδρυτών σημειώνοντας στην έκθεση ότι "παρότι η Skroutz δεν μπορεί πλέον να θεωρείται startup, θέλουμε να την σκεφτόμαστε ως μια". 

  Με την εξαίρεση της Skroutz η χρηματοδότηση που μοιράστηκαν οι υπόλοιπες εννέα startups ανέρχεται σε 93,4 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Omilia η οποία σήκωσε 17,4 εκατ. ευρώ ενώ την τριάδα συμπληρώνει η TileDB που έλαβε το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ.  Ακολουθεί η Netdata με 12,2 εκατ. ευρώ, η Navenio με 10,1 εκατ. ευρώ, η Spotawheel με 10 εκατ. ευρώ, η Belvo με 8,6 εκατ. ευρώ, η Plum με 8,4 εκατ. ευρώ, η Arrikto με 8,4 ευρώ και η Byrd με 5,8 εκατ. ευρώ.

  Τα exits του 2020 

  Τα exits των ελληνικών startup κατέγραψαν ρεκόρ το 2020, ενώ φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που έγιναν exits και από εταιρείες που είχαν επενδύσει funds του Equifund. Κορυφαίο exit της χρονιάς ήταν η Instashop που εξαγοράστηκε από την Delivery Hero σε μια συμφωνία ύψους 307 εκατ. ευρώ. 

  Άλλες σημαντικές εξαγορές του 2020 ήταν αυτή της Softomotive από τη Microsoft που ξεπερασε σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς και της Think Silicon από την Applied Materials. 


  kostasketsi@capital.gr   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ