Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 07:38

  Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα δίκτυα 5G

  Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 5G στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Θέμα ενδεχομένως και εβδομάδων να είναι η λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G, έστω και σε συγκεκριμένα σημεία των μεγάλων πόλεων της χώρας. Η δημοπρασία για το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων για το 5G που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ολοκληρώθηκε χθες, όμως οι τρεις πάροχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες τις προεργασίες για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

  Κατά τη χθεσινή δημοπρασία, που ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα μέσα σε λίγες ώρες, διατέθηκε το σύνολο των συχνοτήτων και των αδειών χρήσης για 15 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε έφτασε τα 372,3 εκατ. με την Cosmote να διαθέτει το ποσό των 123 εκατ. ευρώ, τη Vodafone το ποσό των 130,2 εκατ. ευρώ και η Wind τα 119,1 εκατ. ευρώ.

  Τα επόμενα βήματα

  Τώρα αυτό που μένει τυπικά είναι η καταβολή του τιμήματος από τους παρόχους και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Οι Cosmote και Vodafone ανακοίνωσαν ότι θα πληρώσουν το σύνολο του τιμήματος εντός των επόμενων ημερών, ενώ πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η Wind θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται για αποπληρωμή με τμηματικές καταβολές (30% του τιμήματος και στη συνέχεια εννέα ετήσιες δόσεις με τριετή περίοδο χάριτος).

  Οι πάροχοι έχουν δηλώσει η εμπορική λειτουργία των νέων δικτύων 5G θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις των επικεφαλής των τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων που συμμετείχαν στη δημοπρασία στόχος είναι η ανάπτυξη των νέων δικτύων να γίνει γρήγορα.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε χθες από το συνέδριο Capital Link ότι πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G από την Cosmote, στοχεύοντας μάλιστα "σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021”. Σημειώνεται πως ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ, την τρέχουσα τετραετία, το οποίο επικεντρώνεται στα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και το 5G

  Έτοιμη για τα νέα δίκτυα δηλώνει και η Vodafone Ελλάδας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου να αναφέρει σε δήλωσή του: "Έχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network” 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες”. Η Vodafone σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς μέχρι το 2024, χωρίς να περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό το τίμημα που θα καταβάλλει για το φάσμα.

  Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Eλλάς, Νάσος Ζαρκαλής, ανέφερε σε δήλωσή του: "Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας.”. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Wind από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά την διάρκεια της πρώτης τριετίας.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για το 5G - Στα 372 εκατ. ευρώ  τα έσοδα

  Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ