Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 07:56

  Παραμένουν ισχυρές οι αντοχές του κλάδου πληροφορικής

  Παραμένουν ισχυρές οι αντοχές του κλάδου πληροφορικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή  

  Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει το 2020 για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αυξάνει τις ανάγκες για ψηφιακά συστήματα, βασισμένα σε web και cloud τεχνολογίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

  Παράλληλα, ενισχυτικά λειτουργούν και μέτρα όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το myDATA της ΑΑΔΕ που αυξάνουν το πελατολόγιο αλλά και τη γκάμα των υπηρεσιών που ζητούν οι υπάρχοντες πελάτες. 

  "Οι εφαρμογές λογισμικού και οι υπηρεσίες του Ομίλου είναι σημαντικές για την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους και την ανταλλαγή δεδομένων με τις κρατικές αρχές”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Epsilon Net για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. 

  Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 12,15% και αύξηση του ΕΒΙΤDA κατά 17,96% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 61,19% ανερχόμενα σε 1,22 εκατ. ευρώ, από 750.000 που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. 

  Αύξηση μεγεθών ανακοίνωσε και η Space Hellas. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 47,9 εκατ. ευρώ από 45,9 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Το ενοποιημένο EBITDA έκλεισε σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

  "Οι τομείς τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας όπου δραστηριοποιείται η Space Hellas είναι από αυτούς που έδειξαν σημαντικά σημεία αντοχής κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων καθώς υπήρξε ένας εκρηκτικός ρυθμός αύξησης της χρήσης των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, αγοράς προϊόντων, διακίνησης εγγράφων, πληρωμών και λοιπών συναλλαγών. Ταυτόχρονα, υπήρξε αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπηρεσιών cloud και επίσης έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις στις
  κεντρικές υποδομές κυρίως στους μεγάλους οργανισμούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. 

  Σημειώνεται ότι οι Epsilon Net και Space Hellas διεκδικούν από κοινού την Singular Logic. Πρόσφατα υπεγράφη η αρχική συμφωνία αγοράς μετοχών με την ΜIG και σύμφωνα με πληροφορίες προχωρά αυτό το διάστημα το due diligence για να κλείσει οριστικά η εξαγορά. 

  Με αυξημένα έσοδα και κέρδη έκλεισε ο όμιλος της Entersoft το εννεάμηνο σε
  σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Σε επίπεδο Ομίλου τα έσοδα ανήλθαν σε 11,61 εκατ. ευρώ έναντι 10,64 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 9,1%. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 3,15 εκατ. ευρώ, έναντι 1,51 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 108%. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, προέρχεται τόσο από την καλή επίδοση της μητρικής όσο και από τις εξαιρετικές επιδόσεις της θυγατρικής Retail Link στην Ελλάδα και όλων των θυγατρικών του εξωτερικού και κυρίως της Ρουμανίας. 

  Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Profile ανήλθαν σε 2,84 εκατ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο 2020 και σε 9,69 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο έναντι 2,43 εκατ. ευρώ και 10,04 εκατ. ευρώ κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μεταβολή 17% και -3,5% αντιστοίχως με την διοίκηση της εταιρείας να εκτιμάτα ότι "με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τις εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου στο προσεχές μέλλον καθώς και τη διαρκή και έντονη επισκόπηση της Διοίκησης στις προτάσεις και εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, υπάρχει η πεποίθηση ότι η πανδημία δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του Ομίλου”.

  Αρνητικό το πρόσημο στο σύνολο του κλάδου 

  Σε αντίθεση με τις εισηγμένες στο σύνολό της η ελληνική βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αναμένεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο το 2020, παρά το γεγονός ότι και οι δύο επιμέρους κλάδοι (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίες) διαδραματίζουν κομβικό ρόλο τόσο στη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, όσο και στην πορεία της χώρας προς την επόμενη ημέρα και την ανάκαμψη.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του European IT Observatory και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το 2020 η αγορά θα έχει αρνητικό πρόσημο 4,4%, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπεται η σταθεροποίηση της, αν και με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

  Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα αρνητικά πρόσημα αποτελούν τον κανόνα για τον κλάδο ΤΠΕ στη Δυτική Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα μας, πάντως, εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με άλλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπως για παράδειγμα αυτή της Ιταλίας, που θα υποχωρήσει κατά 5,2% το 2020 και της Ισπανίας, που αναμένει πτώση της τάξης του 5,5%.

  Το 2020, η αξία της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ θα υποχωρήσει στα 5,550 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 5,548 δισ. ευρώ. Η πανδημία του νέου κορoνοϊού πλήττει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλεί η υγειονομική κρίση, συμπιέζει τις αγορές των φυσικών προσώπων και τις επενδύσεις των εταιρειών.

  Η πορεία της αγοράς το 2020, έρχεται να ανακόψει την ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ΤΠΕ, η οποία τόσο το 2018, όσο και το 2019, είχε επιτύχει αύξηση 2,7% το 2018 με αξία στα 5,661 δισ. ευρώ και 2,5% το 2019 με την αγορά να ανέρχεται σε 5,804 δισ. Ευρώ.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ