Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 08:09

  Βαρύ το πλήγμα για τα αλκοολούχα από πανδημία και φορολογία

  Βαρύ το πλήγμα για τα αλκοολούχα από πανδημία και φορολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Βαρύ είναι το τίμημα που θα "πληρώσει" εφέτος ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών λόγω της πανδημίας, του "λουκέτου” στον κλάδο της εστίασης, της πτώσης του τουρισμού αλλά και της υψηλής φορολογίας.

  Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, που παρουσιάσθηκε χθες κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, τη φετινή χρονιά αναμένεται πτώση των πωλήσεων του κλάδου κατά 38,9% ή απώλεια. 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ποσό το οποίο μεταφράζεται σε συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων 381 εκατ. ευρώ μόνο για τη φετινή χρονιά. Την ίδια στιγμή λόγω της αβεβαιότητας και της ύφεσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παράνομου εμπορίου ποτών το οποίο σήμερα υπολογίζεται στο 11% της συνολικής αγοράς.   

  Απώλειες οι οποίες έρχονται σε συνέχεια μιας πολύ δύσκολης δεκαετίας όπου η αγορά έχασε το 38-40% της δύναμης της σε όρους αξίας και όγκου πωλήσεων. Πότε όμως ο κλάδος θα επιστρέψει σε ανάπτυξη; Ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), τοποθετεί την επιστροφή της κατανάλωσης στα επίπεδα του 2019 -η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη την τελευταία δεκαετία με θετική πρόσημο (+8%)-, το 2022. 

  "Το 2021 δεν θα είναι τόσο αισιόδοξο όσο πιστεύουν μερικοί", ανέφερε ο κ. Ρεβάχ ο οποίος προέβλεψε ότι η αύξηση των πωλήσεων τη νέα χρονιά θα κυμανθεί μεταξύ 10-15%, ποσοστό το οποίο δεν αρκεί για να καλυφθούν οι πωλήσεις που χάθηκαν εφέτος. 

  Για να ξεπεράσει την κρίση ο κλάδος και να αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα, καθίσταται, σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ επιτακτική η ανάγκη για μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά. Όπως είπε μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, αφού εκτός του ότι θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές. 

  Τόσο ο κ. Ρεβάχ, όσο και ο κ. Ν. Καλογιάννης εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τόνισαν πως διαχρονικό πρόβλημα για τον κλάδο, παραμένει ο ΕΦΚ, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνουν την κατανάλωση και στερούν την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αποσταγμάτων όπως το ούζο και το τσίπουρο. 

  Κατά τον κ. Καλογιάννη, ακόμη και μέσα στο 2020, ο τομέας των επώνυμων εμφιαλωμένων ελληνικών αποσταγμάτων κινείται θετικά στις ξένες αγορές (όπου σε ετήσια βάση προωθείται το 75% της παραγωγής), ωστόσο, καταγράφει ισχυρές απώλειες στην εσωτερική αγορά, λόγω και της φορολογίας που βαραίνει το προϊόν.

  Εκτός από την επίπτωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, η πανδημία εφέτος θα επηρεάσει και τα δημόσια έσοδα από την πώληση αλκοόλ καθώς σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή, το 2019, στα ταμεία του κράτους εισέρευσαν 745 εκατ.ευρώ (490 εκατ.ευρώ από ΕΦΚ και 255 εκατ.ευρώ από ΦΠΑ), ενώ το 2020 εκτίμησε ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν στα 477 εκατ.ευρώ (317 εκατ.ευρώ από ΕΦΚ και 160 εκατ.ευρώ από ΦΠΑ).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ το 62% της κατανάλωσης αλκοόλ γίνεται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, που παραμένουν κλειστιοί, με το 38% να αφορά στην εντός σπιτιού κατανάλωση. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, από τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ, ο τουρισμός καταλαμβάνει μόλις το 7,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ