Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 16:43

  WSJ: Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα με τις πωλήσεις NPLs

  Μορατόρια πληρωμών 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:50

  Οι ελληνικές τράπεζες, από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, "ξεφορτώνονται" τα κόκκινα δάνεια τους με υγιή ρυθμό, αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα. 

  Την άνοιξη, η πανδημία διέκοψε τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια που είχαν συγκεντρώσει από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα πριν από μια δεκαετία, αναφέρει η WSJ και προσθέτει: Ωστόσο, τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια. 

  "Πολλοί από τους επενδυτές είναι στη διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για κάτι που βλέπουν ως ένα κύμα ευκαιριών", αναφέρει ο Alok Gahrotra, partner στην ομάδα υπηρεσιών συμβούλων της Deloitte.

  Η WSJ σημειώνει ότι τέλη Νοεμβρίου η Alpha Bank ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο αποκλειστικός πλειοδότης είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους για αυτό που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος. 

  Οι τρεις συναλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο στηριζόμενο από το κράτος πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με την ονομασία "Ηρακλής", το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτα από την Eurobank τον Ιούνιο για να διαθέσει δάνεια της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ "ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπόλοιπες τράπεζες", όπως δήλωσε ο CEO της  Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

  Η κρίση της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε αμερικανικούς επενδυτικούς κολοσσούς όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management για την αγορά κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε τιμές έως και λίγων cents στο ευρώ, σημειώνει η WSJ. Ορισμένοι επενδυτές επενδύουν στις μονάδες εξυπηρέτησης των τραπεζών για να χτίσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων από πολλές τράπεζες, ένας κλάδος με μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την ανάκτηση από την πώληση εξασφαλίσεων που μπορεί να είναι κατοικίες ή συγκροτήματα γραφείων και από τις αμοιβές που εισπράττονται από τις μονάδες εξυπηρέτησης. 

  Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία κατάφεραν στο παρελθόν να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τα κόκκινα δάνεια τους. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο καθώς η ανάκαμψη της χώρας χρειάστηκε περισσότερο καιρό και η κυβέρνηση με τις τράπεζες σχεδίαζαν μέτρα για να προσελκύσουν επενδυτές. 

  Στο επίκεντρο της στρατηγικής είναι το πρόγραμμα Ηρακλής. Με βάση ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Ιταλία, οι τράπεζες πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε οχήματα τιτλοποιήσεων που εκδίδουν χρεόγραφα σε επενδυτές. Οι τράπεζες στη συνέχεια αγοράζουν τα πιο ασφαλή τμήματα των χρεογράφων με κυβερνητική εγγύηση για αποπληρωμή, επιτρέποντας μεγαλύτερες συναλλαγές. 

  "Καθώς στις τράπεζες επιτρέπεται να παρέχουν χρηματοδότηση υπό την εγγύηση του κράτους για μια λογική αμοιβή, οι διαδικασίες είναι πολύ καλύτερες από τις άμεσες πωλήσεις χωρίς να δημιουργούν κεφαλαιακή επιβάρυνση", δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

  "Οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιούνται τώρα και υπάρχει ξεκάθαρη επενδυτική όρεξη από διεθνείς επενδυτές", αναφέρει η Λητώ Χουσιάδα, αναλύτρια της DBRS Morningstar.

  Ο Νίκος Κουτσογιάννης, οικονομικός διευθυντής της Attica Bank, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPL υποχώρησε στο 45% περίπου από την κορυφή του 62% μέσω δύο τιτλοποιήσεων πριν από το πρόγραμμα Ηρακλής. Η Attica έχει στόχο να οδηγήσει τον δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό, με νέες τιτλοποιήσεις το επόμενο έτος. Ο κ. Κουτσογιάννης δήλωσε ότι η Attica θέλει να ελευθερώσει και νέα κεφάλαια για δανεισμό προς τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι υποδομές.

  "Δουλεύουμε σαν πυροσβέστες, σβήνοντας τις φωτιές, αλλά στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες χρειάζεται να επιστρέψουν στις τραπεζικές εργασίες", αναφέρει ο κ. Κουτσογιάννης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ