Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 07:40

  Τι υποστηρίζει η πλευρά Καλλιτσάντση στη διαμάχη με τους Ολλανδούς - 35% της Ελλάκτωρ φέρεται να ελέγχει η Reggeborgh

  Τι υποστηρίζει η πλευρά Καλλιτσάντση στη διαμάχη με τους Ολλανδούς - 35% της Ελλάκτωρ φέρεται να ελέγχει η Reggeborgh
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χθες το βράδυ παρέλαβε η πλευρά των μεγαλομετόχων Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση το αίτημα της Reggeborgh, που φέρεται ότι ελέγχει ποσοστό 35% στην Ελλάκτωρ, για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, νέας Επιτροπής Ελέγχου και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι των μεγαλομετόχων που ελέγχουν με ποσοστό περίπου 27% την Ελλάκτωρ, η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου δεν αποτελεί υπόθεση της γενικής συνέλευσης, αλλά χρειάζεται έγκριση του δικαστηρίου. Και, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματος.

  Στο δια ταύτα, η έκβαση της υπόθεσης θα φανεί τις επόμενες ημέρες, με κύκλους των Ολλανδών να αναφέρουν ότι το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ "συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί".

  Έτσι, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γ.σ., όπου και θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Πάντως, η εξέλιξη αυτή, το αίτημα δηλαδή των Ολλανδών φαίνεται να έρχεται ως συνέχεια του ναυαγίου των συζητήσεων μεταξύ των επικεφαλής της Ελλάκτωρ, της Reggeborgh και του Farallon που έχει ενεχυριάσει ποσοστό περίπου 25% των μεγαλομετόχων.

  Να σημειωθεί ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh είχαν προσελκύσει, αρχές Σεπτεμβρίου, τα βλέμματα της αγοράς, καθώς, τότε ανακοινώθηκε, ότι απέκτησαν το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του ποσοστού 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα στον όμιλο Ελλάκτωρ. Η Reggeborgh είχε αποπειραθεί να αποκτήσει τα ποσοστά στην Ελλάκτωρ των Δ.Κούτρα και Λ.Μπόμπολα το 2017. Εκείνη η απόπειρά της δεν στέφθηκε με επιτυχία, με την επενδυτική εταιρεία να εγκαινιάζει την παρουσία της, στην εγχώρια αγορά κατασκευών, αποκτώντας, τον Απρίλιο του 2018, το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Τώρα μένει να φανεί πώς θα ξεδιπλώσουν τις επόμενες κινήσεις τους όχι μόνον οι Ολλανδοί, αλλά και οι αδελφοί Καλλιτσάντση που εκτιμάται ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια.

  Η απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ελλάκτωρ επιβεβαιώνει ότι χθες το απόγευμα επιδόθηκε στην εταιρεία και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αίτημα των Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου Χ. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, νέας Επιτροπής Ελέγχου και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου. 

  Γνωστοποιεί παράλληλα ότι θα κινηθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, συγκαλώντας Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

  Αναλυτικά, η εταιρεία, σε απάντηση των ερωτημάτων (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 και 1445/03.12.2020 σχετικών επιστολών) της Ε.Κ., σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου της 03.12.2020, αναφέρει τα εξής: 

  α) Ως προς το πρώτο ερώτημά σας (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 σχετικής επιστολής) αναφορικά με δημοσίευμα σχετικά με το deal μεταβίβασης των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχει το Fund Farallon Capital Management σε ομάδα επιχειρηματιών,  δεν σχετίζεται με προνομιακή πληροφορία η οποία κατά τον Κανονισμό 596/2014 αφορά την Εταιρεία ως νομικό πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν δυνάμεθα ούτε μας επιτρέπεται να σχολιάσουμε το σχετικό δημοσίευμα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Εταιρείας τέτοιου είδους πληροφορία.

  β) Σε απάντηση του ερωτήματός σας (αρ. πρωτ. 1445/03.12.2020 σχετικής επιστολής) αναφέρουμε ότι:

  Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:25, επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, απευθυνόμενο στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου,  Αίτημα των Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου Χ. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, μετόχων της Εταιρείας, κατόχων ποσοστού συνολικά 10,31%, για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  -Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

  -Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών)

  -Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

  -Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

  -Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων)

  Η Εταιρεία θα κινηθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, συγκαλώντας Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκαλέσει Έκτακτή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 141 ν. 4548/2018,  και θα ενημερώσει σχετικά και σε κάθε περίπτωση αρμοδίως το επενδυτικό κοινό.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ