Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 08:17

  Πώς η ΔΕΗ εξοικονόμησε 770,8 εκατ. ευρώ

  Πώς η ΔΕΗ εξοικονόμησε 770,8 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το turnaround story της ΔΕΗ συνεχίστηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, καθώς η επιχείρηση παρουσίασε θεαματική βελτίωση των μεγεθών της και πρωτίστως της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το επαναλαμβανόμενο περιθώριο EBITDA εκτινάχθηκε από το 2,7% στο 19,8%, με την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία να ανέρχεται στα 696 εκατ. ευρώ από 96,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

  Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και κυρίως το νέο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας θα γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου investor day.

  Γεγονός είναι πάντως ότι τα μεγέθη του εννεαμήνου προϊδεάζουν ότι η εταιρεία θα φτάσει με ευκολία, πιθανόν και να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας, δηλαδή το guidance που είχε δώσει η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

  Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις του εννεαμήνου, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μείωση των δαπανών και ειδικότερα η μείωση των δαπανών ενεργειακού μείγματος καθώς και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, που συνολικά ξεπερνούν τα 770 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος της εξοικονόμησης δείχνει ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις θετικές συνθήκες της αγοράς βελτιώνοντας θεαματικά τις επιδόσεις της.

  Από που όμως προήλθε η θεαματική αυτή μείωση των δαπανών;

  Καταρχάς η δαπάνη για υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 175,8 εκατ. ευρώ, σε 357,5 εκατ. ευρώ από 533,3 εκατ. ευρώ πέρυσι (33%).

  Δεύτερον η δαπάνη για φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 147,7 εκατ. ευρώ από τα 353,7 εκατ. σε 206 εκατ. ευρώ (41,8%).

  Τρίτον η δαπάνη για αγορές ενέργειας από το σύστημα και το δίκτυο μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ παρά τον αυξημένο όγκο αγορών ενέργειας, λόγω της μειωμένης ΟΤΣ.

  Τέταρτον η δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 μειώθηκε κατά 143,8 εκατ. ευρώ από 406,9 εκατ. ευρώ σε 263,1 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των εκπομπών καθώς περιορίστηκε σημαντικά η λιγνιτική παραγωγή.

  Πέμπτον οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 58,5 εκατ. ευρώ από 618,1 σε 559,6 εκατ. ευρώ.

  Συνολικά δηλαδή, η Επιχείρηση εξοικονόμησε από τις δαπάνες ενεργειακού μείγματος σε συνδυασμό και με τις δαπάνες μισθοδοσίας 770,8 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, επιβεβαιώνεται ότι η ΔΕΗ έχει σαφώς βελτιωμένη ρευστότητα καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα, οι δεσμευμένες καταθέσεις και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, υπερδιπλασιάστηκαν από τα 252,9 εκατ. ευρώ στα 699,1 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε περιορισμό κατά 273,4 εκατ. ευρώ το καθαρό χρέος της εταιρείας από τα 3,687 δισ. ευρώ στα 3,4136 δισ. ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ