Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 18:16

  Γ. Στάσσης: Εάν δε λαμβάνονταν μέτρα το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα έφτανε τα 2 δισ.

  ΔΕΗ Στάσσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας λύνουν το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με ορίζοντα 10ετίας ανέφερε προ ολίγου μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης. Σε διαφορετική περίπτωση εάν δε λαμβάνονταν μέτρα το έλλειμμα θα πήγαινε στα 2 δις. ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος. 

  Ο κ. Στάσσης απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τόνισε ότι η αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ αξιοποιήθηκε σε μια σειρά από δράσεις όπως η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, η επέκταση του ωραρίου, το δωρεάν πάγιο αλλά και η εκπτωτική πολιτική προς τους πελάτες της επιχείρησης και ιδιαίτερα προς τους ευάλωτους. Παράλληλα η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας κατευθύνθηκε για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό άνω του 1,5 δις., την κάλυψη χρεών άνω των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, εργολάβους και προμηθευτές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι πληρωμές προς τις ΑΠΕ από καθυστερήσεις 17 μηνών πλέον πραγματοποιούνται στους 2 μήνες. Η ΔΕΗ βοηθήθηκε για να βοηθήσει την αγορά τόνισε. 

  Αναφορικά με τις εκθέσεις της ΕΕ για το κόστος ενέργειας ο κ. Στάσσης ότι η Ελλάδα με βάση την πιο έγκυρη έκθεση (quarterly report) έχει ίσως το χαμηλότερο κόστος στη λιανική αγορά που συνδυάζεται ωστόσο με υψηλότερο κόστος της χονδρεμπορικής που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. 

  Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής παρενέβησαν και φορείς της αγοράς ΑΠΕ, όπως ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου ο οποίος ανέφερε σχετικά με τα μέτρα του ΥΠΕΝ για τον ΕΛΑΠΕ ότι το βασικό ζητούμενο για την αγορά είναι εάν δίνεται μια μακροπρόθεσμη λύση που είναι και το ζητούμενο από τις τράπεζες. Το γεγονός ότι με τα μέτρα φαίνεται να δίνεται μια μακροπρόθεσμη λύση είναι σημαντικό ανέφερε σχετικά ο κ. Παπασταματίου. Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Σ. Λουμάκης αλλά και του ΠΟΣΠΗΕΦ Γ. Παναγής επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς η οποία όπως είπαν πλήττει το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αγορά των ΑΠΕ. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ